Studentenmars Amsterdam eindigt in bezetting Maagdenhuis

De protestmars
De protestmars Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een mars in Amsterdam voor meer democratie in het hoger onderwijs is vandaag geëindigd met het binnendringen van het Maagdenhuis door de studenten. Op de betoging waren zo’n duizend betogers afgekomen. De studenten eisten opnieuw het aftreden van het bestuur van de UvA en nieuwe verkiezingen.

Update 22.28: De rector en voorzitter van het bestuurscollege van de UvA verlaten na nog een laatste oproep aan de studenten het Maagdenhuis. De studenten weigeren te gaan en scanderen “aftreden”.

Update 21.46: Louise Gunning, voorzitter van de UvA en rector Dymph van den Boom komen nu het Maagdenhuis binnen. Ze roepen de studenten op morgen terug te komen:

“Willen jullie geen dialoog? Kom morgen terug en we praten erover in plaats van dat jullie ons Maagdenhuis met geweld bezetten. Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand.”

Twitter avatar laklomp Laura Klompenhouwer Bestuur gearriveerd. Boos over bezetting #maagdenhuis. Kom morgen terug http://t.co/dWHZp7WLr7

Er ontstaat nu een discussie tussen de studenten en Louise Gunning. Het bestuur bevestigt dat er aangifte is gedaan van huisvredebreuk bij de politie.

Update 21.10: Een woordvoerder van de UvA is in het Maagdenhuis gearriveerd en biedt namens het CvB een gesprek aan met het bestuur, maar dan moeten de studenten wel vertrekken. En de studenten waren er net na een uur overleg eruit: een klein groepje zou achterblijven met een mandaat namens de rest. De deliberaties beginnen nu opnieuw. De studenten roepen docenten op morgen te staken.

Update 20.45: De gemeente Amsterdam wacht de reactie af van het bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de bezetting van het Maagdenhuis en is vooralsnog niet van plan in te grijpen. Dat zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan tegen persbureau ANP. De gemeente zou mogelijk wel bekijken of het aangifte doet van huisvredebreuk.

Update 19.32: Volgens Bas Blokker, NRC-redacteur ter plaatse, wist een groep van zo’n 100 mensen de deur van het Maagdenhuis met geweld te forceren nadat ze eerst een tijdje op het bordes stonden. Daarbij braken ze door de beveiliging van het gebouw heen.

Twitter avatar Ezsther Esther Crabbendam De deur is open!!!! http://t.co/9I6vSm9VKK
Twitter avatar RonaldOlsthoorn Ronald Olsthoorn En binnen. Eisen aftreden van het bestuur. ‘Wij hebben het Maagdenhuis bevrijd van de managers!’ #uva #at5 http://t.co/HcefqyO6OQ

De betogers hebben twee eisen:

  1. Het bestuur van de UvA moet per direct aftreden
  2. De raad van toezicht moet binnen een maand verkiezingen uitschrijven voor een nieuw bestuur, verkozen door alle studenten en docenten.

De politie grijpt voorlopig niet in. Zij wil de ontwikkelingen afwachten, zegt een woordvoerder tegen NRC. Het is onduidelijk of het hier gaat om een spontane of om een geplande actie. De studenten overleggen of ze nu wel of niet zullen blijven.

Twitter avatar AntoinRTLNieuws Antoin Peeters Studenten in Maagdenhuis zijn verdeeld. Doorgaan met bezetting of vertrekken. http://t.co/dK10eb5s01

Stadszender AT5 heeft een livestream van de gebeurtenissen:

Het Maagdenhuis is een historische en symbolische locatie. Het rijksmonument werd meerdere malen bezet door studenten. De eerste keer was in 1969. Studenten eisten toen ook inspraak in het universiteitsbestuur. De bezetting werd na vijf dagen hardhandig beëindigd door de politie. In elk daaropvolgend decennium werd het Maagdenhuis wel een keer ingenomen. De laatste keer was in februari 2005, door studenten en scholieren die protesteerden tegen hoger collegegeld en minder medezeggenschap.

bezetting Bungehuis

De protestmars begon bij het Bungehuis, het universiteitsgebouw dat tot gisteren werd bezet, en zou langs verschillende locaties van de Universiteit van Amsterdam leiden naar het Maagdenhuis aan het Spui. Op de Facebook-pagina van de protestmars die voorafging aan het binnendringen van het Maagdenhuis, gaven ongeveer 1700 mensen aan mee te lopen.

De demonstratie werd gesteund door ongeveer vijftien studentenorganisaties en (jongerenafdelingen van) politieke partijen. De Landelijke Studentenvakbond LSVb was ook vertegenwoordigd. Voorzitter Tom Hoven zei tegen persbureau ANP:

“Het is nu echt wel duidelijk dat studenten en docenten meer inspraak en transparantie willen. Zolang het bestuur wel met ons praat, maar niet luistert, zullen we actie blijven voeren.”

Twitter avatar HovenTom Tom Hoven .@noerivdberg spreekt voor het #bungehuis. ‘je kan het #bungehuis ontruimen, maar de ideeën voor meer inspraak blijven.’

De politiewoordvoerder stelde eerder dat de mars “ordentelijk” was verlopen, al werd er “veel herrie” gemaakt. Actievoerders liepen met trommels, toeters en vlaggen.

UvA wilde ton dwangsom per bezetter

De studenten hadden uit protest tegen plannen van de UvA en gebrek aan inspraak van studenten en docenten elf dagen het Bungehuis bezet, een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen in het centrum van Amsterdam. Ze noemden zichzelf De Nieuwe Universiteit en eisten onder andere meer democratie bij de totstandkoming van het beleid, meer vast contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

De UvA sleepte de bezetters voor de rechter. De inzet: een dwangsom van een ton per dag voor iedere bezetter. De rechter besloot uiteindelijk tot een dwangsom van 1.000 euro per bezetter per dag. Maar zelfs na deze uitspraak in kort geding wilden de bezetters niet vertrekken tot de UvA concessies had gedaan.

Niet vervolgd, wel gewaarschuwd

Burgemeester Eberhard van der Laan deed verschillende pogingen om te bemiddelen in het conflict, maar de bezetters en het bestuur van de UvA kwamen niet nader tot elkaar. Een door de UvA voorgestelde debatmarathon over de universiteit en het onderwijs kon de door hen geëiste inspraak niet vervangen. Gisteren werd daarom besloten tot ontruiming over te gaan.

Bij de ontruiming werden 47 bezetters aangehouden. Drie werden gisteravond al vrijgelaten. De overige 44 studenten moesten een nacht in de cel blijven, maar werden vandaag druppelsgewijs vrijgelaten. Zij worden niet vervolgd, onder voorwaarde dat ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit, meldde het OM vanmiddag.

Bekijk de fotoreeks over het Bungehuis:

Lees ook de tijdlijn van de bezetting in NRC: Een ‘negatief einde’ in het Bungehuis