Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Studenten ook na gesprek met Van der Laan nog in Maagdenhuis

Studenten in de hal na het binnenvallen van het Maagdenhuis in Amsterdam.
Studenten in de hal na het binnenvallen van het Maagdenhuis in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

De studenten die het Maagdenhuis in Amsterdam vanavond hebben bezet, weigeren vooralsnog te vertrekken. Een gesprek met de rector van de UvA, de voorzitter van het College van Bestuur en burgemeester Van der Laan liep op niets uit. De bezetting volgde na een protestmars eerder op de avond voor beter hoger onderwijs.

Update 1.20: Burgemeester Eberhard van der Laan is zojuist vertrokken bij het Maagdenhuis. Zijn laatste woorden:

“Je hebt mij niet horen zeggen dat dit een slechte actie is, of dat jullie weg moeten nu. Dit is Amsterdam en daar kan altijd net iets meer. Je moet kritisch zijn, maar je moet zelf weten of je in deze patstelling blijft. Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie.”

De burgemeester, die vorige week aan zijn oog is geopereerd en daarom een verband voor zijn ene oog had, deed nog een laatste beroep op de redelijkheid van de studenten. Hij waarschuwde de studenten dat ze niet de sympathie moeten verliezen van de Amsterdammers en dat zij niet de hele stad of de universiteit vertegenwoordigden. Dat laatste kwam hem even op gejoel te staan. Maar tijdens zijn bezoek was er grotendeels lof op Twitter voor zijn optreden.

Twitter avatar AntoinRTLNieuws Antoin Peeters Wat een ongelofelijk krachtig en knap optreden van burgemeester Van der Laan. #Maagdenhuisbezetting
Twitter avatar jwnavis JW Navis Wat een bazenoptreden van vd laan dit. Zelden zoiets gezien #maagdenhuis
Twitter avatar Pritt Pritt Die boze #Maagdenhuis bezetters dachten dat ze geschiedenis schreven. Fout. Dat doen Camera Guy van @AT5 en Eberhard van der Laan.
Twitter avatar baspaternotte Bas Paternotte Dit was epic. Van der Laan kan premier worden, we zijn rond. #Maagdenhuis

Update 23.56: De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan is toch naar het Maagdenhuis gekomen. De Amsterdamse hoofdcommissaris Aalbersberg is er ook, evenals de voorzitter van de UvA Louise Gunning. Bij aankomst wordt Van der Laan aangesproken op het gebruik van geweld bij de ontruiming van het Bungehuis. Een van de studenten eist een excuus. Van der Laan weigert dat, niet “uit arrogantie”:

“No way. Je zou beter moeten weten. Er was een besluit van de rechtbank om te ontruimen. En noem mij een andere stad op de wereld waar een ontruiming zo netjes is verlopen.”

Van der Laan houdt een pleidooi dat het bestuur “een kans verdient” op nog een gesprek ondanks het gebrek aan vertrouwen.

“Ik heb in al deze jaren heel wat conflicten meegemaakt waar meer gebrek aan vertrouwen was dan hier. Dus wees niet te pessimistisch.”

De burgemeester verzekert de studenten dat hij indien nodig het Maagdenhuis ook zal laten ontruimen, maar op dan net zo’n “ordentelijke wijze” als gisteren. De discussie laait af en toe flink op. Opvallend is dat al deze tijd Gunning haar mond houdt. De burgemeester wordt even fel als een student zijn woorden verdraait:

Twitter avatar baspaternotte Bas Paternotte Van der Laan laying down the law nu. What a guy. Krijgt zelfs applaus van studenten.
Twitter avatar Bertine83 Bertine L. Moenaff ‘My friend, I don’t know what you study, but I execute the law’ - Van Der Laan #Maagdenhuis
Twitter avatar ErnstjanvDoorn Ernstjan Helder! “We hebben 7 uur met elkaar gepraat, ik denk dat jij klaar bent met mij, en ik wel met jou” #eberhard #Maagdenhuisbezetting

Mars eindigde in bezetting

Ongeveer 1700 studenten liepen mee met de demonstratiemars die begon bij het Bungehuis, het universiteitsgebouw dat tot gisteren werd bezet, en leidde vervolgens naar het Maagdenhuis aan het Spui. Om een uur of half 8 forceerden de studenten de deur en vielen toen het gebouw binnen. De studenten riepen docenten morgen op te staken en kondigden meteen twee eisen aan:

1.Het bestuur van de UvA moet per direct aftreden
2. De raad van toezicht moet binnen een maand verkiezingen uitschrijven voor een nieuw bestuur, verkozen door alle studenten en docenten.

Kijk hier voor de overige eisen.

Daarna volgde er urenlang overleg en discussie tussen de studenten of het strategisch gezien beter was om wel of niet te blijven. Rond kwart voor tien kwamen Louise Gunning, voorzitter van de UvA en de rector magnificus Dymph van den Boom het Maagdenhuis binnen. Er ontstond een levendige discussie over de kwaliteit van het onderwijs en het democratisch gehalte van het bestuur van de universiteit. Gunning riep op samen op te trekken richting Den Haag. Het leidde tot niets.

Foto ANP / Evert Elzinga

Voorzitter Louise Gunning (midden) van het College van Bestuur van de UvA in gesprek met demonstranten in het Maagdenhuis in Amsterdam. Foto ANP / Evert Elzinga

Bestuur UvA: kom morgen terug

De studenten vroegen het bestuur eerst om een referendum en om een vertegenwoordiger namens de studenten en docenten te benoemen in het bestuur. Gunning en Van den Boom antwoordden dat dit aan de Raad van Toezicht is. Ze riepen de studenten op tot een gesprek de volgende dag en riepen de studenten op om ‘hun’ Maagdenhuis te verlaten.

“Willen jullie geen dialoog? Kom morgen terug en we praten erover in plaats van dat jullie ons Maagdenhuis met geweld bezetten. Als jullie democratisch zijn, dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand.”

Maar de studenten weigerden dit en dus verlieten de rector en de voorzitter het gebouw. Vervolgens bespraken de studenten hun strategie voor het geval de politie tot ontruiming zou overgaan.

Twitter avatar jigalkrant Jigal Krant Studenten bereiden zich voor op lange bezetting van het #maagdenhuis. Schrijven tel.nummer advocaat op hun arm @BNR http://t.co/dpijWVptBR

UvA deed aangifte van huisvredebreuk

De UvA heeft wel aangifte gedaan wegens huisvredebreuk. Dat betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis. Het is onduidelijk of de driehoek al contact heeft gehad. De woordvoerder van de politie zegt tegen nrc.nl:

“Een ontruiming zie ik waarschijnlijk vannacht niet gebeuren. Maar we sluiten ook niets uit.”

Er rijden ME-busjes rond in de stad, maar dit kan ook te maken hebben met de aanwezigheid van fans van de Italiaanse club As Roma in de stad, die hier zijn voor de wedstrijd tegen Feyenoord morgen.

Twitter avatar JelmerGeerds Jelmer Geerds Ontruiming #Maagdenhuis lijkt aanstaande. ME busjes rijden met zwaailicht over Singel. http://t.co/R4iV1s3zI6

De studenten riepen burgemeester Van der Laan op om te bellen en te praten met hen. Een woordvoerder van burgemeester Van der Laan benadrukt dat dit een conflict is tussen de studenten en de universiteit.

“De enige rol van de burgemeester op dit moment de beoordeling van de aangifte is en het besluit tot ontruiming in samenwerking met het OM en de politie.”

AT5 heeft de hele avond al een livestream: