Spy Cables: MI6 ronselde N-Koreaanse spion, CIA zocht contact met Hamas

Honderden geheime documenten van inlichtingendiensten kwamen in handen van Al Jazeera en The Guardian. Uit de ‘Spy Cables’ bleek dat de Mossad vond dat Netanyahu de nucleaire dreiging van Iran overdreef, dat de CIA contact probeerde op te nemen met Hamas en dat MI6 een Noord-Koreaan als spion trachtte te ronselen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu EPA / Kobi Gideon

Het is de droom van elke krant: honderden geheime documenten van inlichtingendiensten over de hele wereld kwamen in handen van Al Jazeera en The Guardian. Uit de ‘Spy Cables’ bleek dat de Mossad vond dat de Israëlische premier Netanyahu de nucleaire dreiging van Iran overdreef, dat de CIA contact probeerde op te nemen met Hamas en dat het Britse MI6 een Noord-Koreaan als spion trachtte te ronselen.

De twee media wisten ook beschikking te krijgen over documenten van inlichtingendiensten uit Rusland, Australië en Zuid-Afrika. Dit leidde tot een aantal spraakmakende onthullingen:

CIA probeerde contact te leggen met Hamas ondanks verbod

De CIA trachtte via geheime kanalen contact op te nemen met de Palestijnse extremistische beweging Hamas, hoewel dit door de Amerikaanse regering is verboden. Het is niet duidelijk of de inlichtingendienst wilde overleggen met Hamas-leiders of dat het doel was om strijders als informant te rekruteren.

De Verenigde Staten zien Hamas als een terroristische organisatie en verbieden gesprekken hiermee. Desondanks liet de Zuid-Afrikaanse inlichtingendienst SSA weten dat de CIA hulp bij hen zocht om contact met de groep te leggen. Het is nog maar de vraag of de CIA ook daadwerkelijk de wet heeft overtreden. De dienst mag geen steun verlenen aan Hamas, maar het proberen te rekruteren van informanten binnen de beweging zou onderdeel van het werk van de CIA kunnen zijn.

Groot-Brittannië probeerde Noord-Koreaanse spion te rekruteren

Het Britse MI6 ondernam pogingen om een Noord-Koreaanse overheidsfunctionaris tegen betaling te laten werken voor Londen. In samenwerking met de Zuid-Afrikaanse SSA wilden de Britten de Noord-Koreaan tijdens een tussenstop op een vliegveld het aanbod doen. Noord-Korea is een van de meest gesloten landen ter wereld.

De identiteit van de Noord-Koreaan in kwestie wordt voor zijn eigen veiligheid geheim gehouden. Volgens MI6 zou hij aanvankelijk positief op het voorstel hebben gereageerd, maar heeft hij vervolgens niets meer van zich laten horen. Het is niet bekend of Zuid-Afrika heeft ingestemd met medewerking met MI6.

Netanyahu overdreef nucleaire dreiging Iran

De Israëlische premier Netanyahu heeft de VN in 2012 misleid door de nucleaire dreiging van Iran bewust te overdrijven. Minder dan een maand nadat de regeringsleider de Algemene Vergadering van de VN waarschuwde dat Iran zo’n zeventig procent van de weg naar een nucleair wapen had voltooid, wist de Israëlische veiligheidsdienst Mossad dat Iran “geen activiteiten liet zien die noodzakelijk zijn voor het produceren van wapens”, zo blijkt uit documenten van de Mossad.

Volgende week zal Netanyahu het Amerikaanse congres toespreken. Hij zal dan waarschuwen voor het compromis dat Teheran en de wereldmachten dreigen te sluiten over de nucleaire ambities van Iran.

Voormalige Mossad-agenten dreigden met cyberaanval op Zuid-Afrika

Een groep die beweerde te bestaan uit oud-leden van de Israëlische inlichtingendienst Mossad dreigde met een grootschalige cyberaanval op de Zuid-Afrikaanse financiële en bankensector. Die zou worden uitgevoerd tenzij de regering paal en perk zou stellen aan een groeiende campagne om Israëlische producten te boycotten.

De overheid kreeg dertig dagen de tijd om een einde te maken aan de campagne. De Israëliërs beweerden ook het virus Stuxnet te hebben ontworpen, dat in 2010 flinke schade toebracht aan het Iraanse atoomprogramma. De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC heeft zich de afgelopen decennia ingezet voor de Palestijnse zaak. Het is niet bekend of de Zuid-Afrikaanse regering heeft toegegeven aan de dreigementen.

    • Casper van der Veen