Romeinse billenprikkers in de zwaarste risicocategorie

Onder de aanhangers van voetbalclub AS Roma die naar Rotterdam komen, zitten 300 leden van de harde kern.

De Oude Haven in Rotterdam, het horecagebied waar supporters van AS Roma worden opgevangen. Foto Goos van der Veen/Hollandse Hoogte

Gaan Romeinse voetbalhooligans morgen wraak nemen? Rotterdam bereidt zich voor op dat scenario. Naar schatting 2.700 Italianen komen naar Nederland voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma, morgenavond in de Kuip.

De Italiaanse politie vreest dat radicale supportersgroepen uit zijn op wraak, melden Italiaanse media. Vorige week richtten Feyenoord-fans voor tonnen schade aan in het centrum van Rome. AS Roma-hooligans willen zich nu revancheren voor „de vernielingen die hun stad heeft ondergaan”, schrijft de krant La Repubblica.

De wedstrijd van morgen is „in de hoogste risicocategorie ingeschaald”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. Maar die beslissing viel al kort na de loting, „op basis van informatie van de autoriteiten van het land waar de club vandaan komt en ervaring van de Nederlandse politie”. Extra veiligheidsmaatregelen waren dus al in voorbereiding. Maar: „Door wat er in Rome is gebeurd, is het wel urgenter geworden.”

In de harde kern van AS Roma bevinden zich hooligans die bekendstaan om hun praktijk van puncicate – het in de billen steken van rivalen. Dat gebeurde vorige week bij een Feyenoordfan in Rome. Onder voetbalsupporters heeft Rome al jaren de bijnaam Stab City.

Geen stadionverbod

Onder de Roma-fans die naar Nederland komen, bevinden zich driehonderd man die de Italiaanse politie als gevaarlijk bestempelt, bevestigt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw. „Dat zijn de meest fanatieke, risicovolle, maar ze hebben geen stadionverbod.”

Morgen wordt in Rotterdam extra politie ingezet, zegt Paauw – in en rond het stadion, en in de rest van de stad. Romeinse politieagenten zijn in Rotterdam voor hulp en advies.

Gemeente en politie hebben een noodbevel van de burgemeester klaarliggen dat wordt gebruikt als er „wanordelijkheden” komen, zegt Paauw. „Daarmee kun je een groep dwingen naar andere plek te gaan. Als ze weigeren, kunnen ze worden aangehouden.”

Naar verwachting komen de meeste Italianen vandaag en morgen aan op Schiphol, en zullen ze eerst het centrum van Amsterdam bezoeken. Die gemeente laat weten zich geen zorgen te maken. Over extra maatregelen doet ze geen uitlatingen.

Vanuit Amsterdam vertrekt ’s middags een trein waarin maximaal 1.200 Italianen rechtstreeks naar het stadion kunnen worden vervoerd. Op de terugweg worden naar verwachting twee treinen ingezet. Zij worden begeleid door politieagenten en veiligheidspersoneel van de NS.

Fanshop gesloten

Italianen die op eigen gelegenheid reizen naar station Rotterdam Centraal, worden begeleid naar de Oude Haven, waar veel horecagelegenheden zijn. Daarvandaan rijden pendelbussen naar het stadion. De Feyenoord Fanshop op het Rotterdamse station blijft uit voorzorg de hele dag gesloten.

Feyenoord zet extra personeel in rond het stadion. Er worden extra bufferzones ingericht om supporters van beide clubs uit elkaar te houden.

In een verklaring roept de club haar supporters op om zelf in ieder geval te zorgen voor een goede sfeer. „Zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oploopt.”

    • Christiaan Pelgrim