Sport

Pas op! Programmeren kan uw gezondheid ernstig schaden

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Programmeren op het FITC-congres
Wie: Andres Pitt, technical director van vStream. En van Google Tony Mowatt, product manager, en Sean Kranzberg, engineering manager

Design, tech and cool shit“, prijkt op de banners van het FITC-congres. Nou, dáár willen we bij zijn. Net als alle ‘tech-savvy’ hipsters, met hun samoeraiknotjes, gescheurde spijkerbroeken en Apple notebooks die ze tussen de lezingen door snel openklappen. Nog éven iets programmeren.

Verslaving

Andres Pitt, technical director van het Ierse vStream, kent dat maar al te goed. “Programmeren is superverslavend”, geeft hij toe.

“Het is nooit af, je kan altijd iets nóg mooier maken, je code kan schoner, de techniek kan beter.”

Zijn programmeringsdieptepunt, of hoogtepunt – maar net hoe je het bekijkt – was vorig jaar. Toen moest hij voor McLaren, van de Formule 1-auto’s, een hologram van een racewagen programmeren. “Tegen de deadline aan heb ik van dinsdagochtend zeven uur tot vrijdagavond negen uur non-stop geprogrammeerd. Zonder te eten, zonder te slapen.” Pitt bloost. “Toen ben ik ingestort, ik kon vier weken helemaal niets meer.” Voor zijn eigen veiligheid is Pitt daarna van baan gewisseld. Hij zucht en sluit gepijnigd zijn ogen: “Ik werk nu veel meer met ménsen.”

Codes, codes en nog eens codes op FITC Amsterdam.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Oneindige codes

In een donker hoekje zitten Tony Mowatt en Sean Kranzberg, allebei werkzaam bij Google, ingewikkelde codes te tikken die direct op een groot scherm geprojecteerd worden. Kan iedereen meegenieten. Ze werken in het programma Google Web Designer, dat gratis te downloaden is. “Google heeft geld genoeg, dus dat ze hier niets aan verdienen maakt niet uit”, zegt Kranzberg. “Maar het gratis weggeven van software draagt bij aan een goed imago, en daar gaat het ons om.”

Maar nu moeten ze even dóór. “Wij scheppen een new world in HTML5!”, roept Mowatt die met zijn handen boven een toetsenbord wappert. “Alles in roteerbaar 3D met CSS3!”, jubelt Kranzberg. Pitt blijft staan voor het grote scherm waarop een oneindige stroom aan codes voorbij trekt. Zijn ogen flitsen heen en weer. Zijn vingers jeuken.