Parelgortsoep met lamsvlees

Deze wintersoep is Tom Kerridges versie van Scotch broth. De stevige maaltijdsoep van Schotse origine kent eindeloos veel variaties, maar er horen in ieder geval gerst, (lams)stoofvlees en wortelgroenten in. Parelgort is geslepen en vervolgens gestoomde gerst. Het houdt zijn vorm tijdens het koken en wordt niet papperig, zoals bijvoorbeeld rijst. De soep is het lekkerst als de smaken een nachtje kunnen intrekken in de koelkast.

Verhit de olie in een grote pan en bak het lamsvlees al roerend circa 10 minuten tot het bruin en gekarameliseerd is. Neem het vlees uit de pan, maar laat het bakvet achter. Voeg bleekselderij, knoflook, wortel en uisnippers toe aan het bakvet. Voeg dan de ansjovis en tijm toe en doe de blokjes vlees terug in de pan. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep op laag vuur anderhalf uur sudderen, tot het lamsvlees gaar is. Roer de parelgort erdoor, laat nog eens 35-40 minuten sudderen, tot de gort gaar is en het lamsvlees zo zacht dat het uit elkaar begint te vallen. Rasp voor het opdienen de citroenschil erboven en roer de kappertjes, munt en peterselie erdoor. Voeg eventueel zout en peper toe. Serveer de soep in kommen en schep op elke portie een dot yoghurt.