Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Oostenrijk stemt in met aanpassing van islamwet

Demonstranten tegen de nieuwe wet protesteren voor het parlementsgebouw in Wenen.
Demonstranten tegen de nieuwe wet protesteren voor het parlementsgebouw in Wenen. Foto EPA / Herbert Neubauer

Het Oostenrijkse parlement heeft ingestemd met aanpassingen van een islamwet uit 1912, meldt de BBC. De wet maakt het moskeeën, imams en islamitische organisaties onmogelijk om financiering te krijgen vanuit het buitenland.

De wet maakte van de islam een officiële godsdienst in 1912 en stond model voor andere wetten in Europa. Het Oostenrijkse kabinet werd het in december al eens over de wet. De regering wil met de aangepaste wet de integratie van moslims verbeteren, maar tegenstanders vinden dat de aanpassingen juist discrimineren.

In de aangepaste wet is onder meer vastgelegd dat de Oostenrijkse wetten boven de islamitische wetten gaan. Zo moet de nieuwe wet religieuze feestdagen voor moslims beschermen, maar schrijft deze ook voor dat imams Duits kunnen spreken. Tegenstanders van de nieuwe wet vinden het onrechtvaardig dat buitenlandse financiering voor christelijke en joodse organisaties nog wel steeds is toegestaan.

De Oostenrijkse minister Sebastian Kurz van Integratie zei hierover:

“We willen de politieke invloed en controle vanuit het buitenland beperken en de islam de kans geven om zich te ontwikkelen in onze samenleving en in lijn met onze Europese waarden. We willen geen imams die werknemer zijn van andere regeringen en hier in Oostenrijk komen prediken.”

De islam is na het christendom de grootste religie in Oostenrijk. Ongeveer 600.000 van de 8,5 miljoen Oostenrijkers zouden moslim zijn.