Ook 75 Britse militairen naar Oekraïne om leger te trainen

Het Verenigd Koninkrijk stuurt komende weken 75 militairen naar Oekraïne voor een trainingsmissie. Ze zullen logistieke, medische en strategische kennis overdragen aan het Oekraïense leger. Dat maakte premier David Cameron gisteren bekend.

De militairen zullen niet naar het conflictgebied in Oost-Oekraïne worden gestuurd, al sloot Cameron verdere betrokkenheid in de toekomst niet uit. Bewapening van het Oekraïense leger behoort nog altijd tot de mogelijkheden, maar wordt op dit moment uitgesloten.

De beslissing militairen te sturen, moet volgens Downing Street worden gezien als signaal dat de Britten verdere Russische inmenging in Oekraïne niet zullen toestaan. Cameron zei: „Als we Rusland niet trotseren, zal dat op de lange termijn schadelijk voor ons allen zijn, omdat je verdere destabilisatie zal zien. Vervolgens zal het gaan om Moldavië of een van de Baltische staten.”

De Britse bijdrage komt niet als een verrassing. Ook de VS sturen komende maand een trainingsmissie.

De beslissing moet ook worden gezien als reactie op de groeiende kritiek op de regering-Cameron. In het weekeinde waarin de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande heen en weer vlogen om een staakt-het-vuren te bereiken, hield Londen zich op de achtergrond. Een commissie in het Hogerhuis concludeerde dat de regering inzake Oekraïne „niet zo actief of zichtbaar was als zij had kunnen zijn”, en de Britse voormalige NAVO-commandant generaal Richard Shirreff noemde Cameron een diplomatieke „irrelevantie”.

Cameron wuifde die kritiek gisteren weg: de Britten zullen volgens hem „de sterkste stok in de tent” zijn en meer sancties eisen als pro-Russische separatisten het staakt-het-vuren negeren.