Die dikke collega zal wel niet zo slim zijn

Dikke mensen worden op de werkvloer lager ingeschat dan niet-obese collega’s, blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse universiteit Wharton University of Pennsylvania.

Zelfs werknemers die zelf aan overgewicht lijden, denken dat dikke collega’s minder competent zijn dan mensen met een normaal gewicht. Dat betekent in dit geval normaal of dik naar Amerikaanse maatstaven: vrouwen van 1.72 meter die 59 of 99 kilo wegen. Voor mannen gold een scheidslijn van 76 of 110 kilo, bij een lengte van 1.80 meter.

In een van de studies kregen proefpersonen cv’s van sollicitanten voorgelegd. Er zaten geen foto’s bij de cv’s, maar er stond wel in hoe lang de kandidaten waren en hoeveel ze wogen. De dunne sollicitanten werden competenter ingeschat dan de dikke kandidaten – hoewel de cv’s niet verschilden.

De onderzoekers zijn bang dat discriminatie van dikke mensen meer geaccepteerd is dan discriminatie op grond van ras, etnische afkomst, religie en seksuele oriëntatie. Eén van de onderzoekers, hoogleraar information management Maurice Schweitzer, stelt dat het een ‘eigen schuld dikke bult’-kwestie is. „Mensen zouden zich bewuster moeten zijn van deze vooroordelen.”

    • NRC