Shortlist Gouden Uil opvallend veelzijdig

Als je iets kan zeggen van de shortlist van de Gouden Uil, de belangrijkste literatuurprijs van Vlaanderen (25.000 euro), dan is het dat alle literaire genres (op poëzie na) zijn vertegenwoordigd in de vanmorgen bekendgemaakte shortlist. Zo zijn er twee romans – waarvan eentje debuut: Het hout van Jeroen Brouwers en De consequenties van Niña Weijers. Daarnaast is Rob van Essen genomineerd met zijn verhalenbundel (Hier wonen ook mensen). Van Essen won hiermee vorige week de Biesheuvelprijs voor de beste korteverhalenbundel. De literaire biografie is vertegenwoordigd met Mark Schaevers (De orgelman, over Felix Nussbaum). Tot slot wordt het essay gerepresenteerd door Joost de Vries (Vechtmemoires). Opvallende namen die gepasseerd zijn, zijn Kees ’t Hart met de zeer goed ontvangen roman Teatro Olimpico en Peter Terrin met de novelle Monte Carlo. En ook Guus Kuijer die met zijn Bijbel voor ongelovigen wel de shortlist van de AKO Literatuurprijs haalde.

Vorig jaar won De Vries de Gouden Uil met zijn roman De republiek. Dat maakt zijn kansen kleiner voor dit jaar. Grootste kanshebber is Jeroen Brouwers. Maar als de afgelopen jaren iets is gebleken dan is het dat de jury van De Gouden Uil zelden de favoriet bekroont. Wie het wordt, wordt op 30 april bekendgemaakt.

    • Toef Jaeger