Moordenaar ‘American Sniper’ krijgt levenslang in Texas

Eddie Ray Routh is in de Verenigde Staten veroordeeld tot levenslang voor de moord op de Amerikaanse ex-Navy SEAL Chris Kyle, wiens autobiografie American Sniper als film een kaskraker is.

De 27-jarige Routh, een oud-marinier, werd eveneens schuldig bevonden aan de moord op een vriend van Kyle. Routh schoot de twee in 2013 dood op een schietbaan in de Amerikaanse staat Texas. Volgens de aanklagers viel hij het tweetal van achteren aan op het moment dat zij hun wapens hadden ontladen. Kyle zette zich vaak in voor getraumatiseerde veteranen.

De verdediging stelde dat Routh op het moment van de daad een psychose zou hebben gehad en daardoor ontoerekeningsvatbaar zijn geweest ten tijde van de dubbele moord.

Routh zou een trauma hebben opgelopen tijdens zijn militaire uitzendingen naar Irak en Haïti. De jury ging hier niet in mee. Kyle staat bekend als de efficiëntste, dodelijkste Amerikaanse sluipschutter ooit. Hij schoot als sniper zeker 160 Irakezen dood, mogelijk zelfs 255.