Moordenaar ‘American Sniper’ krijgt levenslang

Eddie Ray Routh is veroordeeld tot levenslang voor de moord op de voormalig Amerikaanse Navy SEAL Chris Kyle, wiens autobiografie de basis was voor de kaskraker American Sniper. De 27-jarige Routh, een oud-marinier, werd ook schuldig bevonden aan de moord op een vriend van Kyle. Hij kan niet op borgtocht vrijkomen.

Eddie Ray Routh in de rechtszaal EPA / Tom Fox

Eddie Ray Routh is in de Verenigde Staten veroordeeld tot levenslang voor de moord op de voormalig Amerikaanse Navy SEAL Chris Kyle, wiens autobiografie de basis was voor de kaskraker American Sniper. De 27-jarige Routh, een oud-marinier, werd ook schuldig bevonden aan de moord op een vriend van Kyle. Hij kan niet op borgtocht vrijkomen, meldt Reuters.

Routh schoot Kyle en Chad Littlefield in 2013 dood op een schietbaan in Texas. Volgens aanklagers viel hij het tweetal van achteren aan op het moment dat zij hun wapens hadden ontladen. Kyle zette zich vaak in voor getraumatiseerde veteranen.

De verdediging stelde dat Routh op het moment van de schietpartij een psychose zou hebben gehad en dus ontoerekeningsvatbaar zijn geweest. Hij zou een trauma hebben opgelopen tijdens zijn uitzending naar Irak en Haïti. De jury ging daar niet in mee.

Routh zat er gedurende de hele rechtszitting gelaten bij. De verdediging heeft laten weten in hoger beroep te zullen gaan.

Kyle staat bekend als de efficiëntste en dus dodelijkste Amerikaanse sluipschutter ooit. Hij schoot als sniper zeker 160 Irakezen dood, mogelijk zelfs 255.

Lees ook in NRC Handelsblad: Beschadigde Amerikaanse mannen (€)

    • Casper van der Veen