Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Marijn Schrijver (28) wordt hoofdredacteur Nieuwe Revu

Journalist Marijn Schrijver, een van de auteurs van het boek Mocro Maffia over het Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu.
Journalist Marijn Schrijver, een van de auteurs van het boek Mocro Maffia over het Marokkaans-Amsterdamse misdaadmilieu. Foto ANP / Remko de Waal

De 28-jarige Marijn Schrijver wordt hoofdredacteur van weekblad Nieuwe Revu. Hij gaat het blad leiden met adjunct-hoofdredacteur Casper Sikkema. Het duo volgt Erik Noomen op, van wie eerder deze maand bekend werd dat hij het blad zou verlaten.

Twitter avatar schrijver Marijn Schrijver Zo. Handtekening gezet. Ik ben de nieuwe hoofdredacteur van @nieuwerevu. Begin april. Iemand leuke ideeën voor dat blad?

Schrijver was jarenlang als freelancer verbonden aan het tijdschrift. Daarnaast werkte hij voor de Amsterdamse stadszender AT5. Samen met Wouter Laumans schreef hij het boek Mocro Maffia, waarin een nieuwe generatie gangsters in de Amsterdamse onderwereld wordt beschreven.

Geloof in inhoud

Nieuwe Revu heeft sinds halverwege vorig jaar een nieuwe eigenaar. Uitgeverij Sanoma verkocht het blad en twee andere mannenbladen (Playboy en Panorama) aan Pijper Media. Het Groningse bedrijf had toen titels als Wieler Revue, restaurantgids Lekker en Nautique in zijn portefeuille.

Wie kijkt naar de oplagecijfers van 2014, kan zien dat Pijper Media nog veel werk moet verrichten voordat de titels weer een succes zijn, schreef mediaredacteur bij NRC Jan Benjamin.

De betaalde oplage van Nieuwe Revu daalde vorig jaar 16 procent, Panorama en Playboy verloren 7 procent. Enige stijger bij de mannenbladen was Men’s Health, met een plus van 3 procent. Mannen lezen blijkbaar liever een verhaal hoe je traint voor een sixpack dan over de zoveelste criminele afrekening. Liever de exclusieve mode van Esquire of de ondernemers van Quote dan de blote vrouwen van Playboy en Penthouse. Op papier dan. Online is het andersom.

Toch geloven Schrijver en Sikkema in journalistiek voor de Nieuwe Revu. “Het gaat nu iets te veel over clubs en festivals voor twintigers”, zegt Schrijver tegenover Villamedia.

“We willen scherp, betrouwbaar en zeker niet voorspelbaar zijn. In Nieuwe Revu moet je verhalen tegenkomen die je nergens anders leest.”