Leonardo-onderwijs hoogbegaafde kinderen stopt

Archieffoto uit 2011 van een klas van het Rijswijks Lyceum van de Leonardo-afdeling voor hoogbegaafde leerlingen.
Archieffoto uit 2011 van een klas van het Rijswijks Lyceum van de Leonardo-afdeling voor hoogbegaafde leerlingen. Foto NRC / Bas Czerwinski

Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bestaat niet meer. De rechtbank in Utrecht heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Educate2XL, het bedrijf dat het onderwijs aanbood.

Bij dit bedrijf konden scholen een concept inkopen waarmee zij zouden kunnen lesgeven. Educate2XL lag al jaren onder vuur. Scholen betaalden tot 20.000 euro exclusief btw voor drie jaar onderwijs. Maar lesmateriaal ontvingen ze niet en cursussen en trainingen gingen vrijwel nooit door.

Scholen haakten massaal af. Zo namen vijf jaar geleden nog 70 scholen het concept af. Inmiddels hebben 11 van de 26 overgebleven scholen hun contract per 1 september opgezegd.

Maar er is meer. Het onderwijs werd ontwikkeld door de Leonardo Stichting. Deze ging een jaar geleden ook failliet. Toch kon het speciale onderwijs blijven bestaan doordat directeur Natasja Vranken het merk en de licentie van Leonardo Onderwijs had overgeheveld naar haar privébedrijf Educate2XL. De curator onderzoekt of dit op rechtmatige wijze is gebeurd. Scholen voelden zich bedrogen ze bleken het geld niet aan een stichting zonder winstoogmerk te betalen maar aan een commercieel bedrijf.

Faillissementsverslag: onbehoorlijk bestuur

In het faillissementsverslag over de Leonardo Stichting van december staat dat sprake was van onbehoorlijk bestuur, dat de boekhouding niet op orde was en dat schuldeisers zijn benadeeld doordat Vranken het intellectueel eigendom van de stichting onderbracht bij Educate2XL. Zeven schuldeisers vorderen een bedrag van circa 170.000 euro op de stichting.

Het faillissement van Educate2XL betekent niet dat er in Nederland geen onderwijs meer aan hoogbegaafde kinderen wordt gegeven. Sterker nog: vrijwel alle scholen die ooit het concept van Leonardo afnamen, zijn zelfstandig verder gegaan en geven hun eigen invulling aan het onderwijs.

Natasja Vranken kon gisteren niet reageren op het faillissement van Educate2XL. Haar advocaat liet weten dat ze in het buitenland zit voor zaken.