Kilometerkast

Foto Etienne Busink / Novum

Zo ziet de meterkast van een illegale wietkweker eruit. Zeker veertien stekkerdozen die een hele batterij aan transformatoren van stroom voorzien, alles netjes met kabelbindertjes bij elkaar gehouden. Ze hangen in een flat in Papendrecht, waar gisteren een kwekerij met ruim 300 plantjes werd aangetroffen door de politie.

Met al die elektriciteit werd kwekerijappartuur aan de praat gehouden. Om een wietplant een beetje groot te krijgen heb je flink wat verlichting nodig, en kun je het beste werken met computergestuurde bewatering en goede afzuigapparatuur. En geaard, natuurlijk.

Al die apparatuur wordt door de politie vernietigd, net als de plantjes. Dit is in één week de derde wietkwekerij in Papendrecht die de politie in een flatwoning aantrof. En in het nabijgelegen Sliedrecht werden december vorig jaar zes illegale plantages opgerold, en in januari nog een.