Opinie

Mensen met een opgeruimd bureau zijn altijd een beetje eng

Wekelijks geeft Japke-d. Bouma onmisbare tips voor op kantoor.

Meer tips? Volg @japked op Twitter

De wetenschap is er nog niet uit. Wat het beste werkt: een opgeruimd, schoon bureau of één met bananenschillen, beschimmelde mokken, oranje plastic nijlpaarden, prikborden, knuffels, foto’s, verjaardagskalenders, kauwgomresten, oude theezakjes, bami tussen het toetsenbord, een volvette telefoonhoorn, stukjes snot op de schermen, muizenkeutels bij de printer en stapels stoffige ongelezen bureauliteratuur.

Er zijn onderzoekers die zeggen dat je achter een opgeruimd bureau minder wordt afgeleid en sneller tot de kern komt. De andere school zegt dat je van een rommelig bureau juist minder gestresst raakt, meer ‘out of the box’ gaat denken en creatiever wordt.

Jongens. WAT IS HET NOU!1!1?11?? Kom op zeg. Hak een fakkin knoop door. Heel kantoorwerkend Nederland wacht erop. Tot die tijd doet iedereen maar wat en dan zul je net zien dat je het verkeerde gekozen hebt. Vandaar dat ik er zelf even op gedoken ben.

Allereerst denk ik dat een té schoon bureau niet goed is. Van te vaak douchen krijg je ook uitslag. In een vacuüm kan bovendien niets groeien. Ja, alles valt er met dezelfde snelheid. Maar wat heb je eraan op kantoor, als alles met dezelfde snelheid valt.

Vochtig en warm is al veel beter. Daar woekert het, schieten scheuten op en trekt iedereen zijn jasje uit. Groei, inderdaad. Dat is toch wat je wilt in de kantoorjungle. Een beetje rommel op je bureau lijkt me dus de bedoeling. Denk ANWB-pasjes, keelpastilles, volgesnoten zakdoekjes, tupperwarebakjes met onduidelijke inhoud, koffiebekertjes, een stukje meniscus op sterk water en je reservekunstgebit.

Mensen met lege bureaus vind ik altijd een beetje eng. Ze zijn ook vaak frigide en eten glutenvrij. Mensen met rommelige bureaus zijn gewoon leuker, we kunnen het er lang of kort over hebben. Bovendien: weet je hoelang het duurt om een bureau steeds maar op te moeten ruimen? Dan kom je aan werken niet meer toe.

Ik denk bij schone bureaus ook altijd: waar stopt het? Straks mag je ook niet meer met consumptie spreken of even op de wc je mail bijwerken. Doe even normaal. Viezigheid is weerstand en welke vlieger is er omhoog gekomen zonder. Tegelijkertijd werkt té vies natuurlijk ook weer niet. Een beetje wind is prima, maar een shitstorm wil niemand. Daarom is mijn advies: we doen net als op school.

We studeren, lunchen, debatteren, brainstormen, vergaderen en gymmen in vieze, oubollige lerarenkamers, en als er écht iets af moet, gaan we naar de tentamenzaal met rijen lege, schone bureautjes. Het enige wat je daar mee naar binnen mag nemen is een calculator, een blikje Red Bull en je knuffel – je telefoon moet je inleveren en er moet een meneer mee als je naar de wc moet.

Na afloop kunnen we dan samen op het plein resultaten vergelijken en stressen dat je een 3 verwacht terwijl je uiteindelijk een 9 hebt en al je collega’s je haten. Ik denk dat we er dan wel uit zijn, lieve wetenschappers.