Hoeveel fictieve bedrijven ken jij?

Een bedrijf hoeft niet per se te bestaan om toch heel bekend en invloedrijk te zijn. Test je kennis van ruim dertig fascinerende fictieve bedrijven uit films, tv-series, literatuur en popmuziek.

Opgelet, dit zijn de goede antwoorden:

Who ya gonna call…?

scene uit de film Ghostbusters (1984)Ghostbusters natuurlijk, het bedrijf dat je belt “if there’s something strange in your neighborhood”. Werd opgericht door drie werkloze parapsychologen gespecialiseerd in het opruimen van geesten. De nieuwe hitserie van Netflix heet Better Call Saul, maar voor zover we weten heeft de louche advocaat Saul Goodman geen ervaring met geestverschijningen. En Men in Black (M.I.B) is geen bedrijf, maar een overheidsinstelling dat buitenaards leven in de gaten houdt.

Ontwikkelt cyborgs die een hekel krijgen aan mensen

RobocopDat was niet moeilijk toch? Sterker nog: je kunt deze vraag niet fout hebben. Zowel Omni Consumer Products (RoboCop) als de Tyrell Corporation (Blade Runner) én Cyberdyne Systems (Terminator) bouwen namelijk nogal wraakzuchtige cyborgs die zich op een zeker moment tegen (een deel van) de mensheid keren.

Welke naam heeft het advocatenkantoor in de serie Suits niet gehad?

suitsPearson Litt Van Dyke, zo heeft het kantoor nooit geheten. Zelfs senior partner en doordrammer Louis Litt weet gedurende de serie niet door te stromen tot naampartner. In het eerste seizoen heet het kantoor nog Pearson Hardman en hoofdpersoon Harvey Specter wordt in het derde seizoen naampartner van het bedrijf met de naamswijziging als gevolg.

Bank gerund door goblins waarvan de reputatie in duigen ligt na recente inbraken in zwaar beveiligde kluizen

gringott antwoordGringotts is de tovenaarsbank uit Harry Potter, gerund door Goblins. Het is volgens halfreus Rubeus Hagrid de veiligste plek in de tovenaarswereld, naast Hogwarts. Toch werd er tot schrik van de tovenaarswereld de afgelopen jaren twee keer ingebroken. De Iron Bank of Braavos is het belangrijkste financiële instituut in de wereld van Game of Thrones en Tellson’s is de naam van de bank uit A Tale of Two Cities van Charles Dickens.

Bij welke foute Wall Street-firma heerst onder de partners een moorddadige concurrentie over visitekaartjes?

batemanDe moorddadige yuppie Patrick Bateman uit American Psycho (2000) werkt bij investeringsmaatschappij Pierce & Pierce. Bateman is zo jaloers op de visitekaartjes van collega Paul Allen (Paul Owen in het boek van Bret Easton Ellis uit 1991) dat hij hem in zijn appartement vermoordt - na eerst nog even de moonwalk te hebben gedaan. Gordon Gekko (Michael Douglas) is de doortrapte beurshandelaar in de film Wall Street (1987) en Stratton Oakmont is het bedrijf van Jordan Belfort (geportretteerd door Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street, 2013) dat in de jaren negentig beleggers ruim 200 miljoen dollar ontfutselde.

Welke kantoren fuseerden in 1968 tot mega-reclamebureau Sterling Cooper & Partners?

madmenSterling Cooper Draper Pryce en Cutler Gleason & Chaough is het goede antwoord. In seizoen zes van MadMen fuseert reclamebureau SCDP (van Don Draper) met zijn al even kleine concurrent Cutler Gleason & Chaough, puur en alleen om automerk Chevrolet als klant binnen te halen. Met succes. Sterling Cooper wordt in seizoen drie overgenomen door McCann Erickson en Smith Winter Mitchell is de naam van het reclamebureau in een parodie op MadMen bedacht door Unilever.

Naar welke criminele organisatie is de aankomende James Bond-film vernoemd?

ITALY CINEMAAl sinds de eerste Bondfilm Dr. No (1962) bestrijdt James Bond de geheimzinnige criminele organisatie SPECTRE, met aan het hoofd de schurk Ernst Stavro Blofeld. Eind dit jaar verschijnt de 24ste James Bondfilm met dezelfde naam. SPECTRE staat voor Special Executive for Counter-intelligence, Terrorism, Revenge and Extortion. Virtucon Industries fungeert in de Austin Power-films als dekmantel voor de snode plannen van dr. Evil en Quantum is de naam van de criminele organisatie uit Bondfilms Casino Royale (2006) en Quantum of Solace (2008), vermoedelijk een dochtermaatschappij van SPECTRE.

Miljardenbedrijf, eigendom van playboy-filantroop-superheld, maakt futuristische wapens

Dark-Knight-Rises-Bruce-Wayne-Batsuit-Hi-ResDeze vraag heeft twee goede antwoorden: defensie-techbedrijf Stark Industries van Tony Stark (Iron Man) en Wayne Enterprises van Bruce Wayne (Batman). De twee bedrijven hebben veel gemeen. Ze maken beide ultramodern wapentuig, beide zijn een erfenis van een vader die onder mysterieuze omstandigheden om het leven is gekomen, er zit in beide bedrijven een aantrekkelijke vrouw in de top die een relatie heeft met de baas en beide bedrijven zijn gevestigd in een hoofdkantoor dat hoog boven de stad uittorent (hallo, fallussymbool). LexCorp is het miljardenconglomeraat van Lex Luthor, de belangrijkste antagonist uit de Superman-strips.

Makelaars in koffie, Lauriergracht No 37

maxhavelaarLAST & CO is de naam van de koffiefirma van Batavus Droogstoppel, de oerdegelijke zakenman uit Max Havelaar. Droogstoppel is aan het woord in de beroemde openingszin uit het boek: “Ik ben makelaar in koffi, en woon op de Lauriergracht No 37.” General Antwerp Feeding Products Association is de naam die Frans Laarmans (uit Kaas van Willem Elsschot) verzint voor zijn kaashandel en het Meertens Instituut stond model voor het A.P. Beerta-Instituut in de populaire romancyclus Het Bureau van J.J. Voskuil.

Mia, de vrouw van onderwereldfiguur Marsellus Wallace, drinkt er graag milkshakes van 5 dollar. Beroemd om z’n danswedstrijden

PULP FICTIONJack Rabbits Slims natuurlijk, het themarestaurant uit Pulp Fiction waar Buddy Holly en Marylin Monroe in de bediening staan. Vincent Vega (John Travolta) en Mia Wallace (Uma Thurman) winnen er de “wereldberoemde twistwedstrijd” na een weergaloze performance op Chuck Berry’s “You Never Can Tell”. Teriyaki Donut is het restaurant uit Quentin Tarantino’s Jacky Brown dat Japans eten en donuts (een gouden combinatie) serveert en Big Kahuna Burgers is “that Hawaiian burger joint” uit Pulp Fiction en andere Tarantino-films.

Sfeervolle jazzbar, pianist Sam speelt verzoeknummers

casablanca startRick’s Café is het goede antwoord. Pianist Sam speelt er “As Time Goes By” op verzoek van Ilsa Lund (Ingrid Bergman) in Casablanca (1942). Humphrey Bogart (eigenaar Rik Blaine) maakte de nachtclub onsterfelijk met de zin “Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine”. Central Perk is het gezellige New Yorkse café waar de vrienden uit Friends (1994) vaak zijn te vinden en Mos Eisley Cantina is ook een jazzbar, maar deze bevindt zich “in a galaxy far, far away”, zoals een deel van de openingszin van de Star Wars-films luidt.

Hoerentent in New Orleans

animals plaatDat is natuurlijk The House of the Rising Sun uit het gelijknamige popnummer (1964) van The Animals. Algemeen wordt aangenomen dat deze bekendste versie van het veel oudere volkslied, gaat over een fictief bordeel waar de zanger zijn leven vergooit. Heartbreak Hotel (1965) is de naam van een Elvis Presley-nummer, geïnspireerd op een krantenbericht over een eenzame man die uit een hotelraam sprong en Hotel California staat voor de staat Californië in het gelijknamige nummer van de rockband Eagles.

Advocatenkantoor van de Duivel

devils advocateDat is Milton, Chadwick & Waters uit The Devil’s Advocate (1997), een New Yorks advocatenkantoor dat nogal verknipte cliënten heeft en wordt gerund door Satan (Al Pacino). Een kantoor waar je als naïeve plattelandsjurist (Keanu Reeves) dus niet terecht wil komen. Bendini, Lambert & Locke is een advocatenkantoor met maffiabanden bedacht door John Grisham, ook bekend als “The Firm” uit het gelijknamige thriller, film en tv-serie. Agee, Poe & Epps is een advocatenkantoor uit The Associate (2009) van John Grisham.

    • Reinier Kist