Het is nooit te laat om plaatjes te draaien

Foto Bas van der Vlist

Ze zou je moeder kunnen zijn, maar dan wat vreemder. En muzikaler waarschijnlijk. Marcelle van Hoof (52) reist de wereld over en verdient haar geld sinds kort als dj. Vrijdagnacht om 1.45 uur staat ze in de middelgrote club Helsinki in Zürich, in de hippe wijk Kreis 5. Een diepe bas dreunt door de ruimte, plots komen er Arabische klanken overheen, dan weer dierengeluiden. Het publiek danst uitbundig. Op het kleine podium staan drie pick-ups te draaien, bediend door een vrouw van in de vijftig.

Vraag het publiek waarom ze hier vanavond zijn en je krijgt telkens hetzelfde antwoord: voor dj Marcelle. “De schräge (vreemde, red.) dj uit Amsterdam”, zegt een bezoeker.  Nog nooit van DJ Marcelle gehoord? Niet zo vreemd, want in Nederland treedt ze maar een paar keer per jaar op.  Marcelle van Hoof heeft de afgelopen jaren in stilte, geheel buiten de gebaande paden om, carrière gemaakt als live dj. Zonder booking agent of boekhouder slaagt ze erin de boel draaiende te houden. En dat gaat goed. Onlangs verscheen haar vierde plaat bij het Duitse label Klangbad. Het afgelopen jaar had ze optredens in New York, Parijs, Barcelona en Berlijn.

Ze was als klein kind al met muziek bezig. “Met punk en dub”, vertelt Van Hoof in haar appartement in Amsterdam-West. De boekenkasten tegen de paars, oranje en geel geverfde muren staan vol platen. Zo’n 20.000, schat Van Hoof. De geboren Maastrichtse is op haar vijftiende wees geworden.

“In punk vond ik troost. Punk zegt: zoek je eigen weg. Dub leerde me te experimenteren met klank en het mengpaneel. Dat doe ik nog steeds.”

marcelle album
Na twee afgebroken studies, politicologie en Engels, is ze de journalistiek ingerold. Ze schreef onder meer voor muziektijdschriften en draaide af en toe live. Daarnaast heeft ze al zo’n dertig jaar een online radioshow: Another Nice Mess. De omslag naar de muziek verliep geleidelijk. Ze draaide meer, kreeg daar na verloop van tijd ook voor betaald en maakte de overstap. Inmiddels heeft ze geen andere baantjes meer, ze kan al een aantal jaar rondkomen van het geld dat ze verdient met haar dj-carrière. Zo nu en dan mist ze de journalistiek, maar er is geen tijd meer om te schrijven.

 

Hoe komt het dat de meeste Nederlanders jou niet kennen?
“Aan de ene kant is het gewoon zo gegaan. Aan de andere kant staat het buitenlandse publiek misschien meer open voor dingen die ze niet kennen. Nederland is toch vooral het land van de gezelligheid.”

DJMarcelleNewYork2010
Je bent 52 en draait wekelijks voor mensen die 20 à 30 jaar jonger zijn. Houdt dat je jong?
“Ik denk niet dat het iets speciaals met me doet. Leuk is het natuurlijk wel. ‘Was mijn moeder maar zoals jij’, hoor ik af ten toe. Daar kan ik om lachen, maar ik zie het vooral als teken dat ik goed bezig ben, het betekent dat ik niet op safe speel.”

Sta je over dertig jaar nog altijd achter de draaitafels?
“Ja, mits het geen gimmick wordt. Ik heb alle vrijheid en voor mij is dit mijn absolute droombaan, maar mensen moeten altijd naar mijn optredens komen vanwege mijn muziek, niet omdat er een grappig omaatje achter de draaitafels staat. Op het moment dat ik mezelf niet meer vernieuwend vind, dat het een trucje wordt, ga ik stoppen. Maar dat is voorlopig nog niet.”

Je kunt dj Marcelle 5, 6 en 7 maart zien tijdens Clubbing in Theater Frascati, Amsterdam. Haar radioshow is elke dinsdagavond te beluisteren tussen 20:00 en 22:00 uur op dfm.nu.

    • Steffi Weber