‘Het is een groot probleem dat Hilversum zo wit is’

Hoeft niet zo nodig naar het buitenland, maar zou wel graag een dramaserie maken over vrouwen van rond de veertig. Al had ze daar al moeite haar documentaire ‘Zwart als Roet’ gefinancierd te krijgen.

Foto Rien Zilvold

Ik heb geen internationale ambities. Mijn documentaires worden wel verkocht aan het buitenland, maar daar ben ik niet echt mee bezig. Ook niet met de internationale filmfestivals. Het is al genoeg werk om hier succesvol te zijn. Ik vind mezelf ook al succesvol genoeg. En ik wil ook niet bekender worden dan ik al ben. Laatst werd ik zelfs herkend in de sauna.

„Wat ik misschien nog wel wil maken is een Nederlandse dramaserie. Over vrouwen van rond de veertig die allerlei problemen hebben: moeilijke kinderen, armoede, vreemdgaan, een scheiding. Dat zie ik veel om me heen. Uit mijn omgeving haal ik veel inspiratie. En ik hou erg van rauw realistisch werk, een beetje in sfeer van Girls. Daar kun je je mee identificeren. Dat zijn échte vrouwen, niet een soort reclamebeeld dat vaak wordt geschetst.

„Het enige waar ik tegen opkijk is dat je dan met een heel grote crew werkt. Tientallen mensen staan er dan op de set. Dat vind ik zo’n stroperig gedoe. Dus ik weet niet of het zou bevallen. Goeie actrices? Ehm.. Georgina Verbaan en Rifka Lodeizen? Zij zijn eigenzinnig, grappig en natuurlijk. En ik zou er zelf ook graag in meespelen.

„Ik ben ook eigenlijk begonnen als actrice. Op mijn veertiende speelde ik in de film Een maand later, en later nog in de series De Brug en Goede Tijden, Slechte Tijden. Ik begon op de top en zakte, toen ik 20 jaar oud was, uiteindelijk af tot in de bedrijfsfilmpjes, haha. Toen stopte ik ermee, ook omdat ik het vervelend vond dat je zo met je zelf moest leuren, castingfoto’s laten maken, slijmen bij producenten, en zo.

„Dat ik nu naam heb gemaakt in de documentaire wereld, helpt enorm. Toch is het nog voor elk project een strijd om al het geld bij elkaar te krijgen. Toen ik de film over Zwarte Piet wilde maken, vroeg ik geld aan bij het fonds van Teledoc. De voorwaarde was dat het een typisch Nederlands onderwerp moest zijn, voor een groot publiek. Dat zat wel goed dacht ik. Maar mijn filmplan werd keihard afgewezen. Ik zou te vooringenomen zijn, was het argument, omdat ik tegen Zwarte Piet ben. Maar iedereen heeft een mening over Zwarte Piet. Toen vroeg ik: ‘Zaten er ook niet-witte mensen in de commissie?’ Nee. Er zaten elf witte mensen in die suggereerden dat zij wél neutraal konden zijn. Gelukkig wilde de VPRO dat ik Zwart als Roet toch zou maken. Maar het blijft een groot probleem dat Hilversum zo wit is.”

    • Yasmina Aboutaleb