Het gaat goed met de beurs (op de beurs)

2014-07-11 09:32:24 AMSTERDAM - Het exterieur van Beursplein 5. ANP BART MAAT Foto ANP

Het is alweer het derde feestje dit jaar. Vandaag verwelkomt Euronext, het beursbedrijf achter onder meer de AEX, het Franse vastgoedconcern Klépierre aan het Damrak. Inclusief officiële toast en traditionele gongslag voor het begin van de handel in Amsterdam. Een beetje valsspelen is het, want die handel begon eigenlijk een maand geleden al. En eerste beursgang? Klépierre is al jaren genoteerd in Parijs.

Toch is er genoeg reden tot proosten. Beleggers zijn enthousiast over het Pan-Europese Euronext - dat beurzen in Amsterdam, Parijs, Brussel en Lissabon uitbaat - en sinds vorig jaar zelf een beursnotering heeft. Analisten delen die mening: volgens ING gaat het aandeel, na de presentatie van de jaarcijfers vandaag, flink stijgen.

Update 8:13 uur. Euronext boekte in 2014 een winst van 208,8 miljoen euro: een stijging van bijna 8 procent ten opzichte van een jaar eerder. De totale omzet komt uit op 492,5 miljoen euro en dat is lager dan de 515,5 van 2013.

Drie manieren waarop je ook naar Euronext kunt kijken:

1. Hoeveel wordt er verhandeld?

Voor optiekketen Grandvision en likeurmaker Lucas Bols klonk de gong eerder dit jaar wel écht voor het eerst. En, zo stelde hoofd listings van Euronext Anne Louise Metz eerder deze maand, dat is pas het begin: “We zijn een groep mooie bedrijven aan het voorbereiden.”

Dat de beurs in de lift zit, blijkt ook uit het aantal transacties dat Euronext in Europa verwerkt en de waarde die daarmee gemoeid is:

Die stijgende lijn (met uitschieter in oktober) zal het beursbedrijf willen doorzetten. Het verwacht daarvoor, naast van de reguliere beurs, veel van de in 2013 gelanceerde alternatieve beursvloer Enternext, die speciaal gericht is op het midden- en kleinbedrijf.

Of zo’n kleintjesbeurs dit keer wel een succes wordt, is de vraag. Een eerdere poging, Alternext, faalde: tussen 2006 en 2014 haalden maar zes Nederlandse ondernemingen er geld op, voor de stekker er vanwege gebrek aan belangstelling uit ging. Ter vergelijking: in Parijs deden bijna 170 Franse bedrijven hetzelfde en daar is Alternext een succes.

2. Waar verdient Euronext eigenlijk aan?

Naar verwachting heeft Euronext afgelopen jaar meer verdiend aan ‘listing fees’ - de inkomsten die het uit (het begeleiden van) beursgangen haalt. Een aantal grote bedrijven, waaronder verzekeraar Nationale Nederlanden, kabelbedrijf Altice en chemiebedrijf IMCD, noteerde in 2014 aan het Damrak.

Interessant wordt het ook in de derivatenhoek: de handel in opties en futures (termijncontracten). Euronext haalt er een aanzienlijk deel van zijn omzet uit, maar heeft in Nederland een belangrijke concurrent in optieplatform TOM. Dat stopte eerder deze maand met aandelenhandel, richt zich nu volledig op derivaten en wil ook op het gebied van marktdata de strijd met Euronext aan.

3. En was de beurs zelf een slimme koop?

Sinds juni kun je dus aandelen Euronext in je bezit hebben. Goed idee, achteraf gezien? In vergelijking met zes grote bedrijven die recent zelf in Amsterdam naar de beurs gingen, is het antwoord helder:

Aan bestuursvoorzitter - en kunstenaar - Maurice van Tilburg van de Amsterdamse tak van Euronext om dat zo te houden. En iets te doen aan het feit dat de omzet en winst van het beursbedrijf in Nederland onder druk staan:

Want daar houden beleggers meestal wat minder van.

    • Harrison van der Vliet