Griekenland legt profvoetbal voor onbepaalde tijd stil wegens rellen

Voetbalsupporters van Panathinaikos en Olympiakos in gevecht met de oproerpolitie afgelopen zondag. Foto AP / InTime Sports

De Griekse regering is klaar met het aanhoudende geweld tijdens voetbalwedstrijden en heeft de profvoetbalcompetities in eigen land daarom voor onbepaalde tijd stilgelegd. Dat heeft Giorgos Borovilos, voorzitter van de Griekse Super League, bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters.

De directe aanleiding voor het ingrijpen van de regering zijn de rellen van afgelopen weekend toen supporters het veld bestormden tijdens de wedstrijd Panathinaikos-Olympiakos Piraeus.

https://www.youtube.com/watch?v=TP1i6knkSFc

De Griekse regering, die sinds de recente verkiezingen wordt geleid door de Syriza-partij, vindt het nu genoeg geweest zegt Borovilos:

“We hebben een nieuwe regering die dit onderwerp hoog op de agenda heeft gezet. De regering wil de competitie zo snel mogelijk weer laten beginnen, maar dan moeten wij wel laten zien dat we het als clubs beter kunnen.”

Mogelijk komt er zelfs speciale wetgeving om het geweld uit te bannen. Het is volgens Borovilos nog niet bekend hoelang het verbod op wedstrijden gaat duren. De plaatsvervangend minister van Sport heeft eerder gezegd dat het profvoetbal pas weer van start kan gaan als alle achttien clubs een smartcardsysteem invoeren voor de kaartverkoop en beveiligingscamera’s plaatsen bij het voetbalveld.

Voorzitter clubs gisteren bijna op de vuist

De Griekse Super League is al twee keer eerder dit seizoen opgeschort geweest. Een keer wegens de dood van een supporter en een keer omdat een scheidsrechter in elkaar was geslagen.

Dat geweld beperkt zich niet tot voetbalveld. Gisteravond werd over de rellen vergaderd door de voorzitters van de profclubs die uitkomen op het hoogste Griekse niveau. Daar kregen de voorzitters van de clubs het dusdanig met elkaar aan de stok dat ook de vergadering moest worden stilgelegd. Vangelis Marinakis, preses van Olympiakos, zou een fles water naar Giannis Alafouzos, zijn collega van Panathinaikos, hebben gegooid.

    • Anouk Eigenraam