Geen seks, een droge mond en muesli. Thomas Dekker gaat voor uurrecord

Thomas Dekker tijdens de training voor zijn poging om het werelduurrecord te verbeteren. Foto Pim Ras / Hollandse Hoogte

Pannenkoeken. Witte rijst. Muesli met yoghurt. Dat is wat Thomas Dekker vandaag eet op de dag dat hij het werelduurrecord aanvalt. Op de 1.890 meter hoog gelegen piste in het Mexicaanse Aguascaliente moet het gaan gebeuren. Vanaf 19.15 uur Nederlandse tijd is zijn race live te volgen via Eurosport 2 en nos.nl.

Dekker, ooit de wonderboy van het Nederlandse wielrennen, zit sinds zijn vertrek bij Garmin eind vorig seizoen zonder ploeg. In Mexico kan hij zich met een nieuw record weer op de kaart zetten. “Het biedt misschien kansen voor de toekomst, maar het is zeker wel iets van een laatste strohalm”, zei hij tegenover de NOS. Het was Indurain die hem inspireerde om het werelduurrecord aan te vallen.

Gisteren hield Dekker een vragenuurtje op Twitter. Hieronder een greep uit de vragen.

Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @DennisVermeer91: @thomasdekker waarom ben je hieraan begonnen? #uurrecord” Dat vraag ik mij ook af..
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @mark_vandervegt: @thomasdekker rond welke tijd denk je dat je begint te verzuren ?” 35 40 min.
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @arjanschouten: @thomasdekker Mét of zonder baard? #uurrecord” Zonder. Helaas. 😉
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @RZwier: @thomasdekker nog een ‘laatste’ avondmaal in gedachten?” Zal een pasta zijn.
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @deprognose: @thomasdekker nog sex voor je uurrecord poging?” Ik zit in een klooster. 😉
Twitter avatar thomasdekker Thomas Dekker @JeroenBroekhoff: @thomasdekker @TwitterNL drink je ook tijdens je uurrace? Heel veel succes morgen!!” Nee dat is niet mogelijk. Droge mond

Vorig jaar verruimde de nieuwe UCI-voorzitter Brian Cookson de regels van het uurrecord. Alle baanfietsen zijn sindsdien toegestaan, ook de achtervolgingsfietsen met dichte wielen. Sindsdien slaan veel renners toe. De Duitser Jens Voigt profiteerde als eerste van de nieuwe regels en kwam op 18 september 2014 tot een afstand van 51.115 meter. De te kloppen afstand komt van de Australiër Rohan Dennis, die op 8 februari tot 52 kilometer en 492 meter kwam.

Hier zien we Dekkers laatste voorbereidingen (filmpje van zijn wielercoaches):

Leontien: het is onmenselijk

Leontien Zijlaard-Van Moorsel weet hoe het voelt. Zo’n werelduurrecord. In 1 oktober 2003 legde ze in een uur 46.065 meter af op een betonnen baan in Mexico op 2.200 meter hoogte. Nog altijd het uurrecord bij de vrouwen. Hoe ze daarop terugkijkt? “Pijn”, zei Zijlaard-Van Moorsel gisteren in NRC Handelsblad. “Trots? Oh, zeker. Maar ik denk vooral aan die pijn.” Komende zaterdag gaat de Britse Sarah Storey, paralympisch baanwielrenkampioen, in Londen een poging doen om het record van Zijlaard-Van Moorsel te verslaan.

Pijn dus. “Je trapt dwars door de verzuring heen”, aldus Zijlaard-Van Moorsel. “Ik heb er nog wekenlang grauw uit gezien, mensen die zeggen: jeetje, jij ziet er echt slecht uit. Dat heb ik verder eigenlijk alleen maar gehad na die olympische tijdrit in 2004, toen ik zo eigenwijs was geweest om geen bidon mee te nemen.”

“Als je alles van je lichaam bijhoudt dan weet je wanneer je op je best bent, daarom hebben wij gewacht tot de eerste of tweede dag van mijn menstruatiecyclus. Zodat ik meer pijn kon verdragen. Ja, Thomas zal het op eigen kracht moeten doen, haha. Hoe hij zich nu voelt kan ik me goed indenken. Je bent echt nerveus, overal voel je al pijntjes. Dat geldt voor iedereen, het maakt niet uit op welke fiets je zit: het blijft onmenselijk.”

Lees hier het volledige interview dat NRC-sportredacteur Bart Hinke had met Zijlaard-Van Moorsel.

Vanaf 19.15 uur is de aanval op het werelduurrecord live te volgen op nos.nl.

    • Marije Willems