Frankrijk krijgt opnieuw uitstel van Europese Commissie

Frankrijk heeft opnieuw twee jaar uitstel gekregen om zijn begrotingstekort op orde te brengen. Dat heeft de Europese Commissie vanmiddag laten weten. Frankrijk kreeg in 2013 ook al twee jaar extra om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product.

De Letse eurocommissaris Valdis Dombrovskis.
De Letse eurocommissaris Valdis Dombrovskis. Foto Julien Warnand

Frankrijk heeft opnieuw twee jaar uitstel gekregen om zijn begrotingstekort op orde te brengen. Dat heeft de Europese Commissie bij monde van eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Euro) laten weten op een onverwachte persconferentie. Frankrijk kreeg in 2013 ook al twee jaar extra om het begrotingstekort terug te brengen naar 3 procent van het bruto binnenlands product.

Update 20.00: Premier Rutte steunt het voorstel van de Europese Commissie om Frankrijk onder voorwaarden extra tijd te geven om onder de Europese begrotingsnorm te komen. De behandeling van Frankrijk is vergelijkbaar met het uitstel dat Nederland in 2013 van Brussel kreeg, zei Rutte. Rutte benadrukte dat de Commissie een stevige boodschap heeft voor de Fransen over extra bezuinigingen en hervormingen. Rutte steunt dat.

“Ik ben niet ontevreden over de Commissie, maar wel over Frankrijk. Ik had verwacht dat de Franse regering zelf de ambitie zou hebben, zonder dat de Commissie erom hoefde te vragen.”

Afgelopen jaar was het Franse begrotingstekort 4,3 procent. Voor volgend jaar wordt het percentage geschat op 4,1 procent. In 2017 moet het onder de euronorm zitten. De Europese Commissie sprak zich opnieuw kritisch uit over het Franse beleid en benadrukte dat er extra maatregelen van Franse kant nodig zijn om aan deze afspraken te voldoen. Het land ontloopt echter een miljardenboete waarvoor eerder werd gevreesd.

Soepeler optreden

Al in januari besloot de Europese Unie soepeler op te treden naar overtreders van het Groei- en Stabiliteitspact - het fundament van de euro - mits die landen aantoonbaar stevige hervormingen doorvoeren om de begroting op orde te krijgen. Naast Frankrijk staan ook Italië en België onder verscherpt toezicht vanwege stijgende staatsschulden. Zij ontlopen tot nu toe echter sancties van de Europese Commissie.

Lees ook in NRC Handelsblad: Brussel komt tegemoet aan ‘begrotingszondaars’ (€).