O’Reilly onder vuur na oorlogsleugen

Argentijnse soldaten in de Falklandoorlog, april 1982. Journalist Bill O’Reilly schreef dat hij erbij was, maar dat blijkt niet waar te zijn.Foto AFP, Daniel Garcia

Amerika had al NBC-presentator Brian Williams, die loog over een oorlogservaring in Irak. En nu ligt ook Fox News-presentator Bill O’Reilly onder vuur wegens zijn ‘oorlogsavontuur’ dat niet zou hebben plaatsgevonden.

Als opiniemaker bij het conservatieve Fox News geldt O’Reilly als één van de belangrijkste voormannen van rechts Amerika. Zijn show trekt tussen de 3 tot 3,5 miljoen kijkers. O’Reilly stond vooraan bij het beschimpen van Williams, die inmiddels door zijn zender voor een half jaar op non-actief is gezet.

O’Reilly was in 1982 in Argentinië om voor CBS verslag te doen van de strijd tussen Groot-Brittannië en Argentinië. In zijn boek The No Spin Zone: Confrontations With the Powerful and Famous in America schreef O’Reilly dat hij in verscheidene conflicthaarden was geweest, ‘van El Salvador tot aan de Falklands’. In 2004 schreef O’Reilly dat hij op de Falklands een gevechtssituatie overleefde.

Dat blijkt niet te kloppen, onthulde Mother Jones deze week. Volgens het blad was O’Reilly destijds niet in een oorlogszone. Hij arriveerde in Buenos Aires korte tijd voor de junta zich overgaf. De oorlog werd bijna tweeduizend kilometer verderop uitgevochten. Daar waren hooguit dertig journalisten actief – allemaal embedded bij de Britse strijdkrachten.

Er zat geen Amerikaan tussen, zo herinnerde een correspondent van de BBC zich. Aan de kant van de Argentijnen werden geen journalisten toegelaten. O’Reilly is dan ook nooit op de Falklands geweest, blijkt uit het artikel.

Volgens de presentator is het nieuws vooral een samenzwering van de linkse media om hem ten val te brengen. O’Reilly eiste van The New York Times-verslaggever Emily Steel dat een stuk over de kwestie vooraf moest worden goedgekeurd. „Anders kom ik achter je aan met alles wat ik heb”, zou O’Reilly volgens Steel tegen haar hebben gezegd. „Dat kun je opvatten als een bedreiging.”