Kinderen King zitten Selma dwars

Afgelopen zondag greep de speelfilm Selma net naast de Oscar voor beste film. (Waarover meer op pagina 2 van de Cultuurbijlage van deze krant) De filmbijlage Selma geeft een prachtig beeld van de historische mars van Martin Luther King van Selma naar Montgomery in 1965. Minder historisch in de film zijn de speeches die de hoofdrolspeler uitspreekt. Dit zijn niet de originele teksten van King maar fictieve toespraken. Dat is niet de schuld van de regisseur, maar van de kinderen van King: Bernice, Dexter en Martin Luther King III. Zij bezitten de auteursrechten op de teksten.

Dit drietal, dat nogal op de centen schijnt te zijn, maakt wel vaker ruzie over de nalatenschap van hun vader. Dat doen ze overigens niet alleen met derden, maar ook onderling.

De reden nu om zo’n mooie film als Selma dwars te zitten, zou kunnen zijn dat de kinderen in 2009 al een licentie voor de King-speeches hebben gegeven aan Warner Bros voor een nog te produceren film van Steven Spielberg.

Overigens is het de vraag of de kinderen wel aan het langste eind getrokken hadden als de originele tekst wél was gebruikt. In de VS zijn gevallen bekend waarin gebruik van auteursrechtelijk beschermde citaten in biografieën onder het mom van ‘fair use’ werd toegestaan.

    • Bas Kist