Fastfood voor fantasyfans

Sommige films doen zo hard hun best om op andere films te lijken dat het schattig is. Goede films worden het daardoor nog niet. Zeker als de voorbeelden Lord of the Rings of tv-serie Game of Thrones zijn. Seventh Son, een Amerikaanse fantasyfilm van de Russische regisseur Sergei Bodrov (Mongol), blijft hopelijk het eerste deel van wat een hele franchise rondom het ruim tien boeken tellende The Wardstone Chronicles van Joseph Delaney zou kunnen worden.

Centraal gegeven: heksenjager (‘spook’) in opleiding Tom heeft te stellen met zijn mopperige leermeester Gregory ( Bridges, die Ian McKellen als Gandalf imiteert) en wordt verliefd op heksje Alice (Alicia Vikander, waarschijnlijk gecast omdat ze hetzelfde hese stemgeluid als Jennifer – Hunger Games – Lawrence heeft). En ja, dan moeten er nog tovenaars, trollen die geen trollen heten en boze heksen worden verslagen (kersverse Oscarwinnares Julianne Moore speelt er eentje), die voortdurend van mooie vrouwen in draken en andere afschrikwekkende vijanden veranderen. Je krijgt medelijden met de acteurs die voor een groene achterwand van alles bij elkaar hebben staan acteren waarvan de makers waarschijnlijk zelf nog niet eens wisten hoe dat er in de computer zou gaan uitzien. En dan nog eens in 3D. Het is een soort fastfood voor fantasyfans.

    • Dana Linssen