Leonardo-onderwijs hoogbegaafde kinderen stopt

Het Leonardo-onderwijs voor hoogbegaafde kinderen bestaat niet meer. De rechtbank in Utrecht heeft gisteren het faillissement uitgesproken van Educate2XL, het bedrijf dat het onderwijs aanbood.

Bij dit bedrijf konden scholen een concept inkopen waarmee zij zouden kunnen lesgeven. Zij betaalden tot 20.000 euro exclusief btw voor drie jaar onderwijs. Maar lesmateriaal ontvingen ze niet en cursussen en trainingen gingen vrijwel nooit door.

Het onderwijs werd ontwikkeld door de Leonardo Stichting. Deze ging een jaar geleden ook failliet. Toch kon het speciale onderwijs blijven bestaan doordat directeur Natasja Vranken het merk en de licentie van Leonardo Onderwijs had overgeheveld naar haar privébedrijf Educate2XL. De curator onderzoekt of dit op rechtmatige wijze is gebeurd.

In het faillissementsverslag over de Leonardo Stichting staat dat sprake was van onbehoorlijk bestuur en dat schuldeisers zijn benadeeld doordat Vranken het intellectueel eigendom van de stichting onderbracht bij Educate2XL. Zeven schuldeisers vorderen een bedrag van circa 170.000 euro op de stichting.

Vranken kon niet reageren.

    • Juliette Vasterman