Arbeidsmarkt

Een autistische werknemer is meer dan een zak subsidie

Beeld iStock

Wat heb je als ondernemer aan autistische werknemers, hoe ga je het beste met ze om? En hoe kom je er als autist achter of een potentiële werkgever jou ziet zitten, of alleen de subsidies die hij kan krijgen als hij je aan het werk zet? Om dat soort vragen draait het symposium ‘Autisme en MKB’, vandaag in het auditorium van Rabobank Nederland in Utrecht.

Autisten lobbyen steeds beter voor zichzelf

De organisator van de bijeenkomst, Willem van Spaendonck, is autistisch, net als de dagvoorzitter en sommige van de sprekers. Dat is bijzonder, want voor een autist is er weinig moeilijker dan initiatief nemen en mensen bij elkaar brengen. Maar het laat misschien juist zien dat hogeropgeleiden met een handicap zelfverzekerder worden: ze hadden het afgelopen jaar al flinke, politieke invloed op nieuwe wetten over de uitkeringen voor gehandicapten (de ‘Wajong’) en werk voor gehandicapten.

Van Spaendonck is hét voorbeeld van zo’n lobbyist: hij kent Den Haag en de politici die over sociale zaken gaan. Zelf had hij al meer dan dertig werkgevers: steeds werd hij ontslagen of zijn contract werd niet verlengd. Maar toen wist hij nog niet dat hij autistisch was. Dat verklaarde waarom hij niet begreep hoe hij alweer in een conflict terecht was gekomen en waarom hij niet kon stoppen om details uit te zoeken. Nu wordt hij begeleid door een jobcoach, hij is ‘Hoofd Kwaliteitszorg’ bij het bedrijf dat voor de gemeente Utrecht de fietsenstallingen beheert.

Cor Jongejeugd vertelt:

Zet autisten niet in voor dat éne klusje dat ze goed doen…

Het verhaal van spreker Henk Smit, die met zijn lunchcafé in Zutphen 25 ‘leerwerkplekken’ heeft voor mensen met een handicap, is: je moet die eettafels misschien juist niet laten dekken door autisten. Want waarom zou je van een handicap een specialiteit maken?

“Dan is het alsof de rest van de persoon er niet toe doet en je alleen maar iemand gebruikt om hem af te tappen voor extra rendement.”

Smit heeft dat ook niet nodig. Zijn bedrijf maakt een mooie winst. Volgens Smit óók omdat mensen er graag werken.

“Onze jaaromzet is 1,5 miljoen euro en daar maken we 5 tot 7 procent winst op. Die investeren we in nieuwe projecten.”

…of toch wel?

En toch: er is natuurlijk ook niks mis mee als je juist autistische werknemers zoekt omdat ze zo precies zijn. Of extreem goed zijn met computers. Op het symposium in Utrecht is vandaag ook Hennie Brons, commercieel manager van Ajilon IT, onderdeel van uitzendbureau Adecco. Hij is op zoek naar autistische computerexperts.

“We willen een groepje van zo’n vijf mensen detacheren bij klanten, voor twee of drie jaar. Ik wil zelf de begeleiding gaan doen.”

Brons doet in zijn vrije tijd vrijwilligerswerk in Afrika. Bij Ajilon IT in Amsterdam Zuid-Oost had hij met de functionaris voor ‘maatschappelijk ondernemen’ bedacht dat het bedrijf ook gehandicapten aan het werk kon helpen – zonder dat je er ‘zielige mensen’ van maakt.

“Ik ben nu bezig om een business case op te zetten. In de zomer willen we beginnen. Het idee is: het eerste jaar draaien we break even, het tweede jaar breiden we het misschien uit naar tien mensen en maken we winst.”