‘Duizenden pgb-declaraties nog niet uitbetaald’

Staatssecretaris Martin van Rijn (L) en minister Edith Schippers van Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Foto ANP / Martijn Beekman

Zo’n 24.000 declaraties van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) zijn nog niet uitbetaald. Dat schreef staatssecretaris Martin van Rijn gisteravond aan de Tweede Kamer.

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) verwacht op basis van de tot dusver verwerkte zorgovereenkomsten nog circa 44.000 declaraties te ontvangen. Volgens de SVB wordt nu 99 procent van de declaraties binnen vijf tot tien werkdagen betaald. Bij de 1 procent waar dat nog niet lukt, ontbreekt bijvoorbeeld een rekeningnummer, waardoor de SVB het geld niet kan overmaken.

De SVB is sinds begin januari verantwoordelijk voor het verwerken van de zorgcontracten en het geld, maar kan het werk niet aan. Begin deze maand bood Van Rijn in debat met de Tweede Kamer zijn excuses aan voor de chaos die is ontstaan bij het uitkeren van pgb’s. Ouderen, gehandicapten en chronisch zieken regelen daarmee zelf hun zorg buiten de gangbare instellingen. Sinds begin dit jaar wordt het pgb niet meer vooraf op de rekening van de patiënt gestort, maar na declaratie betaald aan de zorgverstrekker.

    • Marije Willems