12 in 40

Canvas, 21.05-21.35u.

In de achtdelige documentaireserie 12 in 40 komen twaalf mensen aan het woord die de Tweede Wereldoorlog als tiener beleefden in België. Zij vertellen hun verhaal aan de hand van privé-foto’s en archiefbeelden.

De Duitse troepen vielen België binnen op 10 mei 1940. Het was een prachtige, bijna zomerse dag, herinnert Lydia Deveen-De Pauw zich. Een dag die niemand die hem meemaakte, ooit zal vergeten. Maar die inval zette het dagelijkse leven van de Belgische gezinnen op z’n kop: vaders en zonen werden verplicht om hun familie achter te laten. Moeders begonnen voedsel te hamsteren. Kinderen konden een paar dagen niet meer naar school, zegt Paul Baeten met een glimlach. Tegelijkertijd waren er bombardementen, gevechten en chaos.

Meer dan anderhalf miljoen mensen, volwassenen maar ook veel kinderen, vluchtten naar het westen. Al keerden sommigen na één of meerdere dagen al terug: de Duitse troepen hadden hen ingehaald. Fee Bloch en Louis Van Nylen vertellen erover alsof het gisteren was. Uiteindelijk duurde het maar 18 dagen voor België capituleerde. Maar hernam het leven dan weer zijn gewone gangetje voor de twaalf getuigen die toen tiener waren?