Dj worden? Ga naar school

De muziekindustrie professionaliseert, volgende maand opent een vakschool voor dj’s. Handig als je al platen kunt mixen, de school leert je produceren en organiseren.

illustratie tomas schats

Moby kwam eens draaien op een feestje, maar er was niemand om hem op te halen van het station. Dus diepte hij een plaat van Flamman & Abraxas op uit zijn tas. Er stond een telefoonnummer op dat hij belde. Het hardcoreduo ontfermde zich persoonlijk over de latere superster.

Dat was 1991. Tegenwoordig zijn er aparte bedrijven die ‘artist handling’ op grote festivals doen, zegt Victor Coral, dj en medebedenker van het lesprogramma van The School of House. „De basis van goede muziek en een volle bak is hetzelfde, maar de industrie is op zo veel fronten zo veel professioneler nu.” De nieuwe vakschool voor dance begint 31 maart in Amsterdam met twee achtweekse avondcursussen. Kosten: 795 euro.

Dance is een miljoenenindustrie. Reden genoeg voor dj Jan Maarten ‘Jama’ Hartong om met ID&T's Duncan Stutterheim een vakschool op te richten. Dj-cursussen worden al op tal van plekken gegeven. En er zijn nu ook al scholen zoals het Sound Audio Engineering Instituut in Rotterdam en Amsterdam die je in een half jaar de basisbeginselen van muziekproductie bijbrengen. Maar veel van die opleidingen richten zich op een specifiek aspect: draaien, produceren of organiseren.

De School of House is laagdrempelig en breed opgezet. Je kunt er terecht voor een opleiding als beginnend producer, maar ook als je een carrière ambieert als manager of programmeur. Of als je plannen voor een eigen festival hebt. „We gaan de hele cyclus doorlopen”, zegt Coral.

De organisatie wilde niet vijf jaar wachten op een officiële accreditatie als onderwijsinstelling. Voorlopig geeft de School of House eigen certificaten uit, al hebben diverse mbo- en hbo-instellingen zich geïnteresseerd getoond.

Platen mixen ga je op The School of House niet leren, de vakschool gaat uit van een ‘zeker instapniveau’. Als artiest leer je er nadenken over een concept: digitaal of analoog, credible of commercieel? Gastsprekers als dj Roog vertellen over de wortels van house; dj Dimitri legt uit wat het verhaal is in een goede dj-set. „Er zullen altijd mensen zijn die zelf beginnen en komen bovendrijven”, zegt Coral. „Maar als je nu bij ID&T wilt werken worden heel andere eisen gesteld dan tien jaar geleden. De school bereidt je hierop voor en biedt daarbij een netwerk, dat is ook heel relevant.”

    • Rolinde Hoorntje