Bedenker 40-gradenyoga ligt onder vuur

Omstreden yogagoeroe

Hij wordt aangeklaagd om aanranding en verkrachting.

Bikram Choudhury is wel wat hitte gewend. Maar de 67-jarige grondlegger van de Bikram Yoga, een serie van 26 yogaposes bij veertig graden Celsius, komt steeds meer onder vuur te liggen. Er is een groeiend aantal aanklachten tegen hem wegens seksuele intimidatie, aanranding en verkrachting.

Er lopen al zes rechtszaken tegen de Indiër, gebaseerd op beschuldigingen van vrouwelijke ex-leerlingen. De meest recente aantijging dateert van vorige week. De Canadese Jill Lawler beschuldigt Choudhury ervan dat hij haar heeft verkracht tijdens een docententraining in 2010.

Choudhury begon als kind al met hatha yoga, de meest klassieke vorm van yoga. Als tiener won hij verschillende yogakampioenschappen. Maar toen hij twintig was liep hij een zware blessure op bij het gewichtheffen.

Hij stelt dat artsen hem toen hadden voorspeld dat hij de rest van zijn leven invalide zou zijn. Na zes maanden was hij naar eigen zeggen hersteld door consequent en in een vaste volgorde een serie van 26 yoga-oefeningen te doen.

De Indiër emigreerde in de jaren zeventig naar de VS, richtte in Californië yogastudio’s op en ging opleidingen verzorgen tot docent Bikram Yoga. De temperatuur van veertig graden is daarbij bedoeld om het klimaat van India na te bootsen.

Choudhury vroeg niet alleen patent aan op de verschillende poses, maar ook op de volgorde waarin ze worden uitgevoerd.

Het Bikram Yoga-imperium bestrijkt nu de hele wereld – volgens een recente schatting gaat het over ongeveer duizend yogastudio’s. Het levert de bedenker een geschat jaarinkomen op van rond de 4,4 miljoen euro. De yogavorm waaide een aantal jaar geleden over naar Europa. Ook in Nederland zijn er yogastudio’s die het aanbieden.

Artsen waarschuwen dat de hoge temperatuur waarbij de yoga wordt beoefend kan leiden tot uitdroging en gevaarlijk kan zijn voor mensen met een zwak hart. Volgens een van de aanklachten kregen aspirant-docenten in de cursus te horen dat Bikram Yoga ook kanker kan genezen en dat Choudhury te vergelijken is met Boeddha en Christus.

Slachtoffers van Choudhury zeggen dat de cultus rondom hem trekjes had van een sekte. Tijdens de docententrainingen,die ruim 11.000 euro kosten, zit Choudhury volgens aanklachten op een soort troon en geeft hij allerlei opdrachten, die vaak seksueel getint zijn.

De goeroe zelf heeft tijdens de sessies slechts een speedozwembroekje aan. Een deelnemer aan de opleiding zei tegen The New York Times: „Er zijn hier honderden extreem fitte, goed uitziende vrouwen en bijna geen mannen. En van al die energieke sessies word je opgewonden.” Een slachtoffer vertelt in de aanklacht wegens verkrachting dat hij zou hebben gezegd: „Ik moet je verlichten. Maar dan moeten we eerst één worden.”