Arsenal thuis verrassend onderuit - Bayer verslaat tiental Atlético

AS Monaco heeft voor een grote verrassing gezorgd in de achtste finales van de Champions League door Arsenal in Londen met 3-1 te verslaan. Een van richting veranderd schot en twee dodelijke counters bezorgden de Fransen de overwinning. Bayer Leverkusen won thuis met 1-0 van Atlètico Madrid, dat de wedstrijd met tien man eindigde.

Het team van AS Monaco viert de eerste goal in de wedstrijd in de achtste finales van de Champions League tegen Arsenal. Foto EPA/Andy Rain

AS Monaco heeft voor een grote verrassing gezorgd in de achtste finales van de Champions League door het favoriet geachte Arsenal in Londen met 3-1 te verslaan. Een van richting veranderd zondagsschot en twee dodelijke counters bezorgden de Fransen de overwinning. Bayer Leverkusen versloeg thuis Atlètico Madrid, dat de wedstrijd met tien man eindigde, met 1-0.

Uitgerekend tegen de ploeg waar Arsène Wenger zijn lange trainerscarrière begon, ging zijn Arsenal onderuit in een kansrijke positie. De ploeg kampt al jaren met een prijzendroogte en wilde dit jaar excelleren in de Europese miljoenencompetitie. AS Monaco leek een te nemen horde op weg naar de kwartfinale, maar de Londense ploeg miste veel kansen en kreeg daarvoor bij het laatste fluitsignaal de rekening gepresenteerd.

Giroud krijgt ‘publiekswissel’

De Engelse ploeg startte goed aan de wedstrijd, maar wist dat overwicht in de beginfase van de wedstrijd niet om te zetten in een doelpunt. AS Monaco kwam daardoor steeds beter in de wedstrijd. De Monegasken kwamen na 38 minuten zelfs op voorsprong nadat een afstandsschot van Geoffrey Kondogbia door verdediger Per Mertesacker van richting werd veranderd. Keeper David Ospina was daardoor volstrekt kansloos.

Arsenal kreeg daarna veel kansen op een gelijkmaker, maar spits Olivier Giroud miste keer op keer. Zijn wissel in de tweede helft werd met applaus begroet door zijn eigen fans. Toen stond AS Monaco al op 2-0 nadat Dimitar Berbatov een counter dodelijk afrondde. De hoop in het Emirates Stadion op een positief resultaat werd daarna nog even aangewakkerd nadat Alex Oxford-Chamberlain prachtig scoorde, maar net zo snel weer uitgeblazen nadat de Fransen via Yannick Ferreira-Carrasco opnieuw uit een counter de eindstand bepaalden. Arsenal zal nu in de return over twee weken drie keer moeten scoren in Monaco om zich toch nog te plaatsen.

Mandzukic haalt bal van eigen doellijn

De goede vorm van Atlético Madrid van de laatste weken (met onder andere een 4-0 overwinning op stadsgenoot en aartsrivaal Real) was vanavond in Duitsland ver te zoeken. Bayer Leverkusen was heer en meester in het duel, maar wist het krachtverschil slechts in een minieme marge uit te drukken. Hakan Çalhanoglu scoorde tien minuten na rust de enige goal.

Tekend voor de aanvallende onmacht van Atlético, verliezend finalist van vorig jaar, was dat spits Mario Mandzukic vooral opviel doordat hij een bal van de eigen doellijn haalde. De ploeg van trainer Diego Simeone eindigde de wedstrijd met tien man na twee gele kaarten voor Tiago. Daardoor moesten de Spanjaarden het laatste kwartier nog vol aan de bak om het kleine verlies niet groter te laten worden. Dat lukte, waardoor er nog niets is beslist. Dat zal over twee weken in Madrid gebeuren.

    • Sam de Voogt