Arrestanten Bungehuis komen waarschijnlijk vandaag vrij

De arrestanten van het Bungehuis komen waarschijnlijk allemaal in de loop van woensdag vrij. De voornaamste hindernis in het proces is het vaststellen van de identiteit van alle aangehouden studenten.

Politie en actievoerders voor het Bungehuis gisteren tijdens de ontruiming. Foto ANP / Evert Elzinga

De arrestanten van het Bungehuis komen waarschijnlijk allemaal in de loop van vandaag vrij. Dat bevestigt een woordvoerder van de politie in Amsterdam aan NRC.

De voornaamste hindernis in het proces is het vaststellen van de identiteit van alle aangehouden studenten. Woordvoerder Marjolein Koek:

“Daar werkt niet iedereen aan mee.”

Daarnaast moeten alle arrestanten een voor een worden beoordeeld door de officier van justitie en die beslist vervolgens per arrestant of hij of zij wordt vrijgelaten, aldus Koek.

Update 15.34: De 46 mensen die gisteren zijn opgepakt tijdens de ontruiming van het bezette Bungehuis worden niet vervolgd, onder voorwaarde dat ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. Dat meldt het OM vanmiddag. Alle aangehouden studenten zijn inmiddels vrijgelaten. De 44 arrestanten die de nacht in de cel moesten doorbrengen, werden woensdag in de loop van de dag vrijgelaten. De zaak tegen de sympathisant die voor het bezette pand van de UvA werd aangehouden, is onvoorwaardelijk geseponeerd.

Nachtje in de cel

Bij de ontruiming van het bezette gebouw van de Universiteit van Amsterdam gistermiddag werden 47 studenten en sympathisanten aangehouden. Drie werden gisteravond al vrijgelaten. De overige 44 studenten moesten een nacht in de cel blijven.

Ruim elf dagen bezet

Het Bungehuis, dat ruim elf dagen werd bezet, is een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Studenten, medewerkers, één docent en andere sympathisanten bevonden zich sinds vrijdagochtend 4.30 uur in het universiteitsgebouw in de Spuistraat. De bezetters eisten onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij de totstandkoming van het beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

Afgelopen donderdag diende een kort geding dat door de universiteit was aangespannen om de bezetters uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete zouden moeten betalen, bleven de bezetters zitten. De UvA koos na mislukte onderhandelingen ervoor tot ontruiming over te gaan.

    • Carlijn Vis