Teeven: Afghaanse Amiri niet mishandeld tijdens uitzetting

De Afghaan Feda Amiri is tijdens zijn uitzetting naar Afghanistan niet mishandeld door Nederlandse marechaussees. Bij aanvang van de vlucht zijn wel “voor beperkte duur” dwangmiddelen ingezet. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Daarmee weerspreekt hij eerdere berichten.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven tijdens een debat over het vluchtelingen- en asielbeleid. Foto ANP / Martijn Beekman

De Afghaan Feda Amiri is tijdens zijn uitzetting naar Afghanistan niet mishandeld door Nederlandse marechaussees. Bij aanvang van de vlucht zijn wel “voor beperkte duur” dwangmiddelen ingezet. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer. Daarmee weerspreekt hij eerdere berichten, waarin de familie van Amiri sprak van geweld tijdens de uitzetting.

Twitter avatar NPOJournalist NPO Journalistiek Tamana #Amiri vraagt getuigen zich te melden’Mijn vader is mishandeld IN het vliegtuig stewardess deed niets’ #Jinek http://t.co/sDQJ1w2tLX

Begin deze week kwamen er beelden uit Afghanistan waarop te zien was dat Amiri in een ziekenhuisbed lag. Hij zou tijdens zijn uitzetting zijn mishandeld, met verwondingen aan zijn knie tot gevolg. Volgens zijn dochter had hij “twintig minuten lang” een zak over zijn hoofd gekregen.

Het verhaal

Volgens Teeven is er geen sprake geweest van enige verwondingen. Voor uitzettingen gelden geweldsinstructie en “een zak over het hoofd maakt daar evident geen onderdeel van uit”. Vermoedelijk werden als dwangmiddel handboeien ingezet, zegt politiek redacteur Annemarie Kas.

Het is nu onduidelijk wat er klopt aan het verhaal over Amiri, de 54-jarige man die op 5 januari werd uitgezet vanwege mogelijke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden. Na de uitzetting hoorden zijn vrouw en kinderen, die wel in Nederland mochten blijven, niets meer van hem. Althans, dat was het verhaal. Zijn dochter Tamana reisde vervolgens naar Afghanistan om hem te zoeken. Zij werd achterna gereisd door kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als Tinkebell.

Twitter avatar looovetinkebell TINKEBELL. Gisteren heb ik #FedaAmiri ontmoet in Afghanistan. Samen met zijn dochter @TamanaAmiri http://t.co/Bu9FEoej7Z

Toen kwam de rest van het verhaal: vader Amiri zou zijn mishandeld bij zijn uitzetting. Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, stelde vragen.:

Twitter avatar JoelVoordewind Joël Voordewind Hele Kamer steunt verzoek CU om opheldering te krijgen over verwondingen van dhr Amiri bij aankomst in Kabul. Brief voor morgen 12.00 uur.

Wat is er waar in ‘kunstproject’?

Vanmorgen bracht Omroep Brabant naar buiten dat de Afghaanse vader en zijn dochter “aannemelijk toneelgespeeld hebben”. Dat waren de woorden van Tinkebell, die in hetzelfde artikel zei dat Feda en Tamana Amiri niet op de hoogte waren dat de kunstenares bezig is met een kunstproject over hun zaak. Of het verhaal van Feda en Tamana Amiri in Afghanistan klopt, zou Tinkebell niet belangrijk vinden.

“Op het moment dat er een wending is, dat zij iets in scène zet of liegt, dan is het voor mijn project interessant. Dat zou voor haar en voor Feda niet zo goed zijn voor hun reputatie, maar dat is dan wat ze zelf hebben gedaan.”

Lees verder in NRC Handelsblad: Tinkebell maakte van uitzetting een kunstwerk (€)

De brief aan de Tweede Kamer:

    • Laura Klompenhouwer