Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

Aantal leden politieke partijen zakt tot onder 300.000

Partijleiders Bram van Ojik (GroenLinks), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66)
Partijleiders Bram van Ojik (GroenLinks), Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) ANP / Bart Maat

Minder dan 300.000 mensen zijn nog lid van een landelijke politieke partij. In 2014, een jaar met zowel gemeentelijke als Europese verkiezingen, verloren de partijen 4,4 procent van hun leden. De scherpste daling deze eeuw. Dat blijkt uit de cijfers die vandaag bekend zijn gemaakt door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP).

Alleen D66 maakte noemenswaardige groei door, van 6 procent. De partij heeft nu 25.190 leden. Het CDA blijft de grootste partij met 53.107 leden, gevolgd door de PvdA (49.155) en de SP (42.679).

De regeringspartijen zagen veel leden weglopen. De PvdA raakte er meer dan drieduizend kwijt, 6 procent van het ledenbestand. De VVD verloor procentueel nog meer leden, 7,8 procent. Zo’n 2.600 VVD’ers schreven zich uit. Het CDA, de SP en GroenLinks verloren ook fors.

Leegloop bij 50Plus

De meest dramatische daler was 50Plus. De partij heeft te lijden onder zijn affaires van voorman Henk Krol, die in opspraak kwam omdat hij heeft gerommeld met pensioenpremies en subsidies bij de GayKrant. Ruim een kwart, 27,8 procent, van de leden haakte af. De partij heeft er nu ruim 7.500, het minste van de landelijke partijen.

Uit het langjarig overzicht van DNPP blijkt dat ledenaantallen toenemen in een jaar van Tweede Kamerverkiezingen en in de tussenliggende jaren afnemen.

De PVV, niet opgenomen in het overzicht, is stabiel. Geert Wilders is en blijft het enige lid.

Lees ook in NRC Handelsblad: Ongemakkelijke aftrap senaatsstrijd (€)