99 nieuwe ebolagevallen in drie zwaarst getroffen landen

Een verpleegster behandelt mensen in het kader van een experimenteel vaccinatieprogramma in het ziekenhuis in Monrovia, Liberia. Het is de bedoeling dat het programma daarna wordt uitgebreid naar 30.000 mensen in Liberia. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

Guinee, Liberia en Sierra Leone hebben de afgelopen week 99 nieuwe besmettingen van ebola geregistreerd, zo maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bekend. De meeste nieuwe besmettingen (63) vonden plaats in Sierra Leone, gevolg door 35 in Guinee.

Het waren wel minder besmettingen dan de week ervoor, toen waren het er 128. In een verklaring zei de WHO:

“De nieuwe besmettingen blijven komen van onbekende bronnen. Een groot aantal individuen is kennelijk nog steeds niet in staat om medische hulpt te zoeken of wil geen behandeling krijgen.”

Het aantal besmettingen is de laatste maanden aanzienlijk gedaald, maar de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al eerder om niet te vroeg te juichen. De afgelopen weken nam het aantal nieuwe ziektegevallen in Guinee en Sierra Leone juist weer toe. In totaal zijn er al meer dan 23.500 besmettingen in de drie Afrikaanse landen gerapporteerd, meer dan 9.500 mensen zijn overleden aan de ziekte sinds de uitbraak eind 2013.

    • Anouk Eigenraam