Zo loop je op straat, zo zak je door de grond

Het is voor veel mensen een nachtmerrie: de grond verdwijnt onder je voeten en je valt in een diep gat. In Zuid-Korea overkwam het een man en een vrouw in het echt, terwijl ze rustig op straat liepen. Een bewakingscamera legde het incident vast.

BBC Asia maakte een reportage van het incident en de reddingsoperatie:

https://www.youtube.com/watch?v=jQb6FU9HIFo

De man en de vrouw liepen gelukkig niet meer dan lichte verwondingen op, al zullen ze misschien nog wel een tijdje last hebben van boze dromen. De Koreaanse Geotechnische Gemeenschap onderzoekt de oorzaak van de grondverzakking.

Weggesleten kalksteen of verzakte rioleringen

Verzakkingen hebben meestal een natuurlijke oorzaak. Zuur water slijpt geleidelijk kalksteen waardoor er ondergrondse ruimten ontstaan. Hierdoor kan het oppervlak wegzakken. De gaten kunnen echter ook door menselijk handelen komen, zoals het onttrekken van grondwater of slecht onderhoud van een riolering.

Meestal ontstaan de gaten in de grond langzaam en zonder gevaar. De gevallen waarin het plotseling gebeurt, halen vaak het nieuws. Earth Juice maakte eerder een uitlegvideo:

De meest recente verzakking in Nederland vond plaats in Sint-Oedenrode, begin deze maand. Door een gebroken waterleiding ontstond er een gat in de weg, waardoor een auto half in de weg zakte. Beelden van RTL:

Lees in NRC Handelsblad: Ineens valt alles weg (€).

    • Eva Smal