Werkgroep FIFA: verhuis WK voetbal in Qatar naar november en december

Voorzitter Saud al-Muhanadi van de voetbalbond van Qatar (vierde van links) onthult de wereldbeker op het vliegveld van Doha. Foto EPA / STR

Het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar moet niet in de zomer, maar in november en december worden gehouden. Die aanbeveling deed een speciale werkgroep binnen wereldvoetbalbond FIFA vandaag. Ook moet het toernooi minder lang duren dan gebruikelijk, zo stelt de werkgroep voor.

De laatste maanden van het jaar zijn eigenlijk de enige optie, zo schrijft de werkgroep in haar adviezen. In de periode tussen mei en september is het namelijk veel te warm en in April begint de Ramadan. Daarvoor is ook geen optie, aangezien begin 2022 de Olympische Winterspelen worden gehouden.

Minder speeldagen, maar niet minder teams

Naast een ander tijdsvak adviseert de werkgroep ook om het aantal speeldagen van het toernooi in te korten. Naar hoeveel speeldagen het WK van 2022 het beste kan worden teruggebracht, moet nog worden uitgezocht. Vorige zomer werd bijvoorbeeld op 25 dagen gevoetbald. Over het verlagen van het aantal deelnemers of wedstrijden zegt de groep niets.

Of het WK van 2022 ook daadwerkelijk naar de winter wordt verplaatst, is aan het bestuur van de FIFA. De top van de wereldvoetbalbond komt in maart bijeen en spreekt dan over de adviezen van de werkgroep.

    • Joost Pijpker