Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

VNO-NCW boos over ‘strafexpeditie’ tegen financiële sector

Het kabinet moet ophouden met het “bashen” van banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen. Sinds het uitbreken van de crisis in 2007 wordt de Nederlandse financiële sector weggezet als “kwaadaardig”. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversverenging VNO-NCW vanavond gezegd in een lezing.

Hans de Boer, voorzitter van werkgeverslobby VNO-NCW
Hans de Boer, voorzitter van werkgeverslobby VNO-NCW Foto ANP / Bart Maat

Het kabinet moet ophouden met het “bashen” van banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, investeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen. Sinds het uitbreken van de crisis in 2007 wordt de Nederlandse financiële sector weggezet als “kwaadaardig”. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversverenging VNO-NCW vanavond gezegd in een lezing.

De Boer hield zijn verhaal in het Haagse perscentrum Nieuwspoort voor De Financiële Poort, een jaarlijkse bijeenkomst van ondernemers, ambtenaren, politici en journalisten.

Volgens De Boer is de Nederlandse wetgever doorgeschoten om misstanden en perverse prikkels in de financiële sector aan banden te leggen. Die zouden mede hebben geleid tot de kredietcrisis die in 2007 uitbrak en in de Westerse wereld zorgde voor een jarenlange periode van economische stagnatie. Het beteugelen daarvan – De Boer noemt als voorbeeld de bankbelasting en de beperking van bonussen tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris – is in Nederland ontaardt in “een strafexpeditie voor de financiële sector”, aldus De Boer.

“Met een stortvloed aan complexe wet- en regelgeving”, die veel strenger is dan in andere West-Europese landen, wordt het de sector lastig gemaakt om zowel “de binnenlandse economie te faciliteren” als toe te komen aan “internationale expansie”. Terwijl volgens de voorman van de grootste werkgeverslobby de Nederlandse financiële sector juist een belangrijke rol kan spelen in het toekomstige, nieuwe verdienmodel van Nederland. “Daarmee kun je veel welvaart naar Nederland halen”, zegt De Boer.

“Zeer onterecht is de financiële sector enige jaren geleden afgeserveerd als een van de topsectoren van ons land. We moeten nu gewoon weer erkennen en herkennen dat de financiële sector een topsector is en als zodanig behandeld moet worden.”

Met zijn verwijten richting politiek en zijn steunbetuiging voor de financiële sector reageert De Boer, met enige vertraging, op de aanval die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vorige maand juist op de financiële sector inzette. In een ingezonden opiniestuk zette de bewindsman uiteen dat de lobby van banken, verzekeraars en pensioenfondsen “met gezochte en feitelijk onjuiste argumenten” onder bepaalde crisismaatregelen probeert uit te komen. Kabinetsmaatregel die volgens Dijsselbloem juist nodig zijn om tot duurzaam herstel van de Nederlandse economie te komen.

Lees hier het stuk van minister Dijsselbloem in NRC Weekend van 17 januari 2015.