Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

V&D voert salarisvermindering niet door

V&D zal de beoogde salarisvermindering op dit moment niet doorvoeren, ongeacht of medewerkers wel of niet-vakbondslid zijn. Dit laat het warenhuisconcern weten, meldt persdienst ANP.

Hoofdkantoor van V&D.
Hoofdkantoor van V&D. ANP / Remko de Waal

V&D zal de beoogde salarisvermindering op dit moment niet doorvoeren, ongeacht of medewerkers wel of niet-vakbondslid zijn. Dit laat het warenhuisconcern weten, meldt persdienst ANP.

Gisteren bepaalde de voorzieningenrechter in een kort geding dat de loonmaatregel niet eenzijdig doorgevoerd mag worden bij leden van de vakbonden. Ongeveer 1.100 van de 5.000 werknemers die salaris moeten inleveren zijn lid van FNV en CNV. Het vonnis was een opsteker voor de vakbonden, die door teruglopende ledenaantallen al jaren steeds minder invloed hebben.

V&D gaat wel in hoger beroep tegen dit vonnis en wil ondertussen in gesprek blijven met de vakbonden om tot een oplossing te komen. Volgens het bedrijf moeten de loonkosten omlaag, anders dreigt faillissement. V&D zegt onmogelijk te kunnen concurreren met “nieuwkomers in de markt”, zoals H&M, Zara, Primark, Forever 21 en Action, aangezien zij “geen erfenissen hebben uit het verleden, zoals hoge huur- en loonkosten”.

Faillissement afgewend door reddingsplan

Vorige week sloot V&D een deal met vastgoedeigenaren, banken, aandeelhouder Sun Capital en de Belastingdienst waardoor ternauwernood een faillissement voorkomen kon worden. Het plan biedt de warenhuisketen mogelijkheden om voor de lange termijn noodzakelijke huurlastenverlagingen te realiseren. Eerder wilde V&D een half jaar huurkorting van de verhuurders. Nu is V&D maandelijks 8 miljoen euro aan huurlasten kwijt.

Lees in NRC Handelsblad ‘Nee, V&D, dit is niet de schuld van werknemers’ (€)
Lees op NRC Q ‘Personeel mag niet de dupe worden van hebberige V&D investeerders’