Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Utrechtse serieaanrander krijgt zes jaar celstraf

De rechtbank heeft een 40-jarige man uit Nieuwegein veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor twee verkrachtingen en een aanranding in Utrecht.

Serieaanrander

Eduard M., die ook wel ‘de Utrechtse serieaanrander’ wordt genoemd, dwong in Utrecht twee vrouwen tot orale seks en randde een derde aan, in 2013 en 2014. De man dwong een van de studentes met een mes en de ander met een nepvuurwapen. Justitie had acht jaar cel geëist.

De rechter legde M. een relatief hoge straf op omdat de slachtoffers een geslachtsziekte van hem hadden kunnen krijgen. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Ook verwijt de rechtbank M. dat hij geen excuses wil aanbieden aan de slachtoffers.

Eduard M. is de ‘serieaanrander’ gaan heten en niet de ‘serieverkrachter’ omdat in juli 2014 de zogenoemde Utrechtse serieverkrachter Gerard T. (51), ook uit Nieuwegein, werd aangehouden. Deze serieverkrachter hield Utrecht negentien jaar bezig. Hij verkrachtte zeker zes vrouwen.

Trauma

De vrouwen zijn behoorlijk getraumatiseerd, zo bleek gedurende het proces. Tijdens de rechtszaak twee weken geleden vertelde één van de jonge vrouwen nog steeds niet alleen over straat te durven. M. bleef bij de inhoudelijke behandeling emotieloos voor zich uit staren. Hij zei zich niets meer van de verkrachtingen te kunnen herinneren en in de gevangenis bedreigd te worden door medegevangenen.

De gebeurtenissen veroorzaakten veel onrust in Utrecht, met name onder studentes. Er werd een Whatsapp-groep gestart zodat jonge vrouwen elkaar konden waarschuwen en er waren speciale bijeenkomsten bij studentenverenigingen.

De Nieuwegeiner kon uiteindelijk worden aangehouden met behulp van DNA-verwantschapsonderzoek. Er was sprake van een 100 procent match.