Veteranen VS dikken hun oorlogservaringen aan

Was het een uitglijder of is het een trend? De Amerikaanse minister van Veteranenzaken Robert McDonald bood gisteren zijn excuses aan omdat hij ten onrechte beweerde bij de commando’s te hebben gediend.

McDonald zei dit een maand geleden in een gesprek met een dakloze veteraan voor een camera van CBS News. Toen de veteraan zei dat hij bij de special forces had gezeten, speciaal getrainde elite-eenheden, zei McDonald: „In welk jaar? Ik zat daar ook!”

Dat klopt niet, liet hij gisteren in een verklaring weten: „Ik heb ten onrechte gezegd dat ik bij de special forces heb gediend. Dat was inaccuraat en ik bied mijn excuses aan aan iedereen die aanstoot neemt aan mijn verkeerde uitspraak.”

McDonald werd opgeleid aan de militaire academie West Point. Hij diende in de late jaren 70 bij de luchtmacht. Het Witte Huis heeft zijn excuses geaccepteerd. Het was niet McDonalds opzet zijn militaire verleden aan te dikken, aldus een verklaring.

De minister is niet de enige die het nieuws haalt wegens het mooier maken van militaire avonturen. Recent kwamen tv-presentatoren Bill O’Reilly (Fox News) en Brian Williams (NBC) hierover in opspraak. Williams werd twee weken geleden voor een half jaar geschorst nadat was gebleken dat hij in 2003 in Irak helemaal niet was beschoten in een helikopter. (AP)