Schade aan fontein in Rome minder dan 10.000 euro

De Barcacciafontein in Rome is afgezet nadat Feyenoord-fans het bouwwerk een dag eerder hadden vernield. Foto EPA / Claudio Peri

De schade die Feyenoord-supporters toebrachten aan de Barcacciafontein in Rome bedraagt minder dan 10.000 euro. Dat heeft de Romeinse cultuurwethouder Giovanna Marinelli verklaard tegenover nrc.next (€).

Vorige week ontstond grote beroering in Italië en Nederland, nadat Italiaanse media meldden dat de schade een miljoen euro bedroeg. De burgemeester van Rome stelde een benefietwedstrijd tussen Italië en Nederland voor om de schade te vergoeden. Een gymnasium in Zwolle startte een inzamelingsactie en ook op internet wordt geld ingezameld om de restauratie te bekostigen.

Geen miljoenen, maar tonnen schade

Claims van Italiaanse en Nederlandse media dat Feyenoord-supporters in totaal voor miljoenen euro’s schade hebben aangericht in Rome blijken ook overdreven. nrc.next heeft de schade zoveel mogelijk gecontroleerd bij de Italiaanse autoriteiten. Het precieze schadebedrag valt niet te achterhalen. Wel is duidelijk dat de directe schade aan bebouwing en voertuigen in de honderdduizenden euro’s loopt en niet in de miljoenen.

Vooral enkele bussen die werden ingezet om supporters van en naar het stadion te vervoeren kregen het zwaar te verduren. Volgens de gemeente Rome gaat het om een schadebedrag tussen de 150.000 en 200.000 euro.

De Nederlandse ambassadeur in Rome ontvangt vanavond een kleine delegatie boze Romeinen. Ambassadeur Michiel den Hond zal spreken met leden van ‘Rome Schoon’ (Roma Pulita). Die wil dat Feyenoord-supporters de schade vergoeden van vernielingen die ze vorige week aanbrachten in het centrum van de stad, vooral aan de Barcacciafontein. Feyenoord speelt overmorgen opnieuw tegen AS Roma, dan in eigen huis.

Lees vandaag in nrc.next: Nee, de totale schade bedraagt geen 8,5 miljoen (€)

    • Wilmer Heck
    • Tom Vennink