Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

‘Politie Chicago schendt grondrechten in geheime gevangenis’

De politie van Chicago maakt gebruik van een geheim complex waar verdachten worden vastgehouden en ondervraagd, zonder dat dit wordt gedocumenteerd of dat zij rechtsbijstand krijgen van een advocaat. In een geval is een verdachte omgekomen in een ondervragingsruimte.

Dat meldt The Guardian na eigen onderzoek. Het complex is een onopvallend pakhuis in het westen van de stad en staat bekend als ‘Homan Square’. Al “lange tijd” wordt het volgens de Britse krant gebruikt voor geheim werk van speciale politie-eenheden - hoe lang precies, is onduidelijk.

In de gevangenis zouden ondervragingscellen en zelfs een kooi staan. De krant meldt op basis van gesprekken met lokale advocaten en een verdachte die in het complex werd vastgehouden dat er basale grondrechten worden geschonden. Zo worden arrestanten niet genoemd in de officiële administratie, worden ze geslagen door de politie en voor lange tijd vastgeketend. Ook wordt advocaten de toegang tot het complex ontzegd en worden mensen vastgehouden zonder raadsman, voor perioden tussen de twaalf en 24 uur, onder wie iemand van vijftien jaar oud. Een man zou bewusteloos zijn geraakt in een ondervragingskamer van het complex; later werd hij doodverklaard.

‘Binnenlandse variant black sites CIA’

The Guardian noemt de gevangenis een binnenlandse variant op de beruchte geheime gevangenissen van de CIA, zogenoemde ‘black sites’. Veiligheidsdienst CIA kwam onlangs onder vuur te liggen vanwege een rapport over martelpraktijken als waterboarding, seksuele vernedering en valse executies. Praktijken die nauwelijks effect bleken te hebben of zelfs contraproductief waren. Ruim een vijfde van de verdachten werd onterecht vastgehouden door de CIA.

Het inlichtingenprogramma van de CIA werd opgericht na de aanslagen in New York in 2011 door Al Qaeda. De VS openden toen “de oorlog tegen terreur”. De politie van Chigago wil tegenover The Guardian niet reageren.