Pap van geroosterde havermout met zalm

Dit ontbijtrecept uit Proper Pub Food van Tom Kerridge begint vrij standaard met havermout, melk en bruine suiker. De havermout wordt eerst geroosterd, dat wel. Van die geroosterde havervlokken kook je de pap. So far so good. Maar de pap wordt vervolgens gecombineerd met gebakken gerookte zalmfilets. En dan wordt het interessant. Samen met die zalm komen de volgende ingrediënten erbij: dille, geraspte citroenschil en zout en peper. Een combinatie die alle smaakpapillen wakker schudt. En net wanneer je denkt dat het niet gekker kan, doet Tom er nog een schepje bovenop door te suggereren er een glaasje whisky bij te drinken. Niet voor watjes dus, deze pap.

Verdeel de havermoutvlokken over een bakplaat en rooster ze 8–10 minuten in de oven op 180 °C, tot ze donkerbruin maar niet verbrand zijn. Schep af en toe om.

Doe 200 gram van de havermout, de melk, suiker en een snufje zout in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel al roerend 5-6 minuten zachtjes pruttelen, tot een romige pap ontstaat.

Bak de zalmfilets in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur 5-8 minuten, tot de randjes knapperig zijn.

Roer de boter, dille en geraspte citroenschil door de pap. Voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Schep de pap in kommen, verdeel de gebakken zalm erover en strooi de rest van de geroosterde havermoutvlokken erover.