Overal ter wereld een studentenkamer

Foto ANP

Elke week belicht NRC Q een start-up met potentie. Deze week: kamers voor buitenlandse studenten

Bedrijf: HousingAnywhere.com
Oprichter: Niels van Deuren (26)
Medewerkers: 17

Wie een paar maanden in het buitenland gaat studeren herkent de situatie: met geluk krijg je via de universiteit een kamer toegewezen, ergens aan de rand van de stad, of in een schimmig huis vol met andere buitenlandse studenten. Niet precies de local experience die je zoekt. De start-up HousingAnywhere.com is een platform voor uitwisselingsstudenten dat zorgt dat je wél een fijne kamer krijgt. Ze hebben net een investering van 1 miljoen dollar gekregen.

Hoe werkt het?

Op de site kunnen studenten die tijdelijk naar het buitenland gaan hun kamer verhuren en kunnen ze een kamer zoeken in het land waar ze heen gaan. Zo betalen ze geen dubbele huur. De verhuurder mag het bedrag van de huur bepalen.

Kan dat niet via bestaande verhuursites?

Het probleem zit in de drie maanden – de doorsnee tijd voor studeren in het buitenland. Dat is al snel te lang voor Airbnb, en te kort voor échte verhuur. Oprichter Niels merkte dat toen hij in 2008 in Singapore ging studeren. Hij bedacht toen deze site, en koppelde Singaporese studenten succesvol aan Rotterdamse studenten door ze van kamer te laten wisselen. Toen waren er al snel meer universiteiten die de site wilden gebruiken. Inmiddels is de start-up actief in 21 landen en 92 steden.

Wat is het verdienmodel?

HousingAnywhere.com laat universiteiten voor een paar duizend euro per jaar lid worden van het platform. Universiteiten hebben vaak niet genoeg kamercapaciteit om de vraag van buitenlandse studenten aan te kunnen, dus bieden ze dit graag als extra optie aan studenten aan. Studenten zelf hoeven geen extra fee aan de site te betalen. Handig, want het voorkomt dat studenten de site alleen gebruiken om te zoeken, en vervolgens buiten de site om alsnog contact leggen, om de fee niet te hoeven betalen.

    • Charlotte van ’t Wout