De bezetting van het Bungehuis in Amsterdam is vanmiddag rond 13.45 uur beëindigd. Dat meldt persbureau ANP. In totaal zijn 46 mensen gearresteerd, meldt de politie.
Volgen
Een aantal bezetters kwam vrijwillig naar buiten, de rest werd door de politie naar buiten gebracht en in een arrestantenbusje afgevoerd. Onder de arrestanten was ook een docent. Bij de ontruiming raakte één persoon gewond doordat een paard van de politie op zijn voet was gaan staan.
Zittend protest op de Spuistraat
Sympathiserende demonstranten buiten het gebouw hielden een zittend protest in de Spuistraat. De derde arrestatiebus kon in eerste instantie het gebouw niet bereiken doordat de zittende demonstranten de ingang blokkeerden. Zij scandeerden aanhoudend de leus:
“Bezet, blokkeer, dit beleid pik ik niet meer.”
Broadcast live streaming video on Ustream
De politie zorgde ervoor dat de demonstranten plaatsmaakten. De ME rondde uiteindelijk om 13.45 uur haar werk bij het Bungehuis af.
Protest gaat door
De demonstranten buiten het Bungehuis zijn vervolgens richting het Maagdenhuis gelopen, meldt Folia, het blad van de UvA en de HvA (Hogeschool van Amsterdam). Daar zetelt het bestuur van de UvA.
VolgenFoliaWeb Folia Web De demonstranten buiten het #Bungehuis willen nu richting het Maagdenhuis, waar het bestuur van de UvA zetelt, gaan.
VolgenFoliaWeb Folia Web Demonstranten staan nu bij het #maagdenhuis #bungehuisbezet #ontruiming http://t.co/1TxVVGMi09
Louise Gunning, voorzitter van het College van Bestuur van de UvA, sprak om 15.00 uur op het bordes van het Maagdenhuis met studenten.
VolgenFoliaWeb Folia Web Louise Gunning praat met demonstranten op bordes vh #maagdenhuis http://t.co/DmYEgxUOlF
Tijdens de persconferentie die volgde zei Gunning:
“Het is vreselijk dat het zover is gekomen. We hebben lange en goede gesprekken gehad, maar uiteindelijk was er geen andere optie meer dan ontruiming.”
Gunning zei ook dat de studenten legitieme onderwerpen aandroegen. En dat het College van Bestuur wel wilde praten, “maar niet in het Bungehuis”.
De voorzitter zei ook spijt te hebben van de opgelegde dwangsom van 100.000 euro:
“Ik denk niet na over stappen.”

Louise Gunning op het bordes van het Maagdenhuis, in gesprek met studenten. Foto NRC / Arjan de Jongh
Op 19 februari zei Gunning nog in nrc.next wel in gesprek te willen, maar een bezetting het verkeerde middel te vinden. Gunning:
“Dan denk ik: ga naar Den Haag en kom niet in mijn gebouw zitten.”
Studenten willen meer inspraak
Het Bungehuis, dat ruim elf dagen werd bezet, is een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Studenten, medewerkers, een docent en andere sympathisanten bevonden zich sinds vrijdagochtend 4.30 uur in het universiteitsgebouw aan de Spuistraat. De bezetters eisten onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij de totstandkoming van het beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.
Afgelopen donderdag diende een kort geding dat door de universiteit was aangespannen om de bezetters uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten. De UvA koos er daarna voor niet tot ontruiming over te gaan in afwachting van de onderhandelingen.
Een deel van de bezetters weigerde na de uitspraak van de rechtbank te vertrekken. Ze zouden in het Bungehuis blijven tot de politie het pand zou ontruimen, zeiden de demonstranten.
Maagdenhuis vaker bezet
Het is niet de eerste keer dat studenten in Nederland universiteitsgebouwen bezetten. In mei 1969 bezetten studenten het Maagdenhuis, toen ook het bestuurlijk centrum van de UvA. Vijf dagen lang weigerden ze het pand te verlaten. Via een raam werden drinken en eten naar binnen gehaald. Op 21 mei maakte de politie een hardhandig einde aan de bezetting.
In de jaren die volgden werd het Maagdenhuis nog tien keer bezet.
Bekijk de In Beeld van de ontruiming:
Lees ok het artikel in nrc.next: ‘Hoe het conflict tussen UvA en studenten zo ontspoorde‘. (€)