Bungehuis is ontruimd - bezetters gearresteerd

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam worden vandaag door de politie en ME uit het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gezet. De ontruiming is zojuist begonnen, melden verschillende actievoerders.

Ontruiming Bungehuis is begonnen, ME dringt pand binnen. Foto ANP / Bart Maat

De bezetters van het Bungehuis in Amsterdam zijn door de politie en de ME uit het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) gezet.

NRC-redacteur Michiel Dekker is ter plaatse. Dekker:

“De politie is met een deurwaarder naar binnen gegaan en gaf de bezetters de keus: nu vertrekken of eruit gedragen worden door de ME met een arrestatie als gevolg.”

Enkele bezetters verlieten daarop het pand, de rest bleef zitten. Folia, het blad van de UvA en de HvA (Hogeschool van Amsterdam), meldt dat de rest van de bezetters inmiddels is gearresteerd.

Twitter avatar FoliaWeb Folia Web Arrestanten worden nu afgevoerd. Een voor een onder luid applaus van de omstanders. #bungehuis #ontruiming

Dekker:

“Eerder werd er nog een oranje rookbom afgestoken, een protestactie van de krakers of een van de andere demonstranten.”

Ontruiming tijdje bezig

De ontruiming begon rond half tien vanochtend, meldt Folia, het tijdschrift van de UvA en de HvA (Hogeschool van Amsterdam).

Rond 9.30 uur werden politie en ME gesignaleerd bij het Bungehuis.

Twitter avatar notPICNIC notPICNIC #copsoffcampus RT @BungehuisBezet: ME is net de spuistraat in gekomen, en is de straat aan het leegmaken #bungehuis #ontruiming
Twitter avatar FoliaWeb Folia Web Deurwaarder sommeert de bezetters het #bungehuis onmiddellijk te verlaten.

De bezetters zouden zich in eerste instantie door het pand hebben verspreid, om tijd te rekken.

Twitter avatar ReneeVanHeteren Renee van Heteren Iemand die net uit #bungehuis komt zegt dat mensen binnen niet zo maar op gaan geven #ontruiming bungehuis @BNR

Folia houdt een blog bij over de ontruiming. En er is ook een livestream van de ontruiming:

Studenten willen meer inspraak

Het Bungehuis, dat al elf dagen wordt bezet, is een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Studenten, medewerkers en anderen bevinden zich sinds vrijdagochtend 4.30 uur in het universiteitsgebouw in de Spuistraat. De bezetters eisen onder andere meer inspraak van studenten en docenten bij totstandkoming van beleid, meer vaste in plaats van tijdelijke contracten en het behoud van het Bungehuis voor de universiteit. Begin deze maand werd bekend dat het gebouw wordt verkocht aan vastgoedmaatschappij Aedes Real Estate.

Afgelopen donderdag diende een kort geding dat door de universiteit was aangespannen om de bezetters uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten. De UvA koos er daarna voor niet tot ontruiming over te gaan in afwachting van de onderhandelingen.

Een deel van de bezetters weigerde na de uitspraak van de rechtbank te vertrekken. Ze zouden in het Bungehuis blijven tot de politie het pand ontruimt, zeiden de demonstranten.

Van der Laan als bemiddelaar

Burgemeester Van der Laan probeerde gisteren en eergisteren te bemiddelen bij de onderhandelingen over het einde van de bezetting van het universiteitsgebouw, maar die gesprekken liepen op niets uit. Het bestuur van de UvA bood onder meer aan een debatmarathon te organiseren over de toekomst van het hoger onderwijs. Ook wilde de universiteit de reorganisatie van de kleine talenstudies een jaar uitstellen.

Lees ok het artikel in nrc.next: ‘Hoe het conflict tussen UvA en studenten zo ontspoorde‘. (€)

    • Carlijn Vis