Nieuwe Chinese mega-beursgang mogelijk in de maak

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Een spaarbank is lang niet zo spannend en sexy als internetreus Alibaba onder leiding van de charismatische oud-leraar Engels Jack Ma. Toch kan de Postal Savings Bank of China de volgende Alibaba worden. Dat schrijft de Financial Times.

De Chinese bank is in gesprek met investeringsmaatschappijen om een minderheidsaandeel te verkopen in aanloop naar een mogelijke beursgang in 2016. Bankiers waarderen een mogelijke beursgang op een waarde van tussen de 10 miljard en 25 miljard Amerikaanse dollar. Daarmee kan de Chinese Postbank op de beurs meer waard worden dan Alibaba. Het internetbedrijf haalde vorig jaar 25 miljard op.

De spaarbank is een instituut op de Chinese platteland, schrijft de FT. De financiële kracht van de bank is het spaargeld dat Chinese boeren keurig bij de bank stallen. De bank heeft ruim 800 miljard dollar aan deposito’s. Met veertigduizend filialen is de bank groter dan bijvoorbeeld de meer bekende Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

Geplaagde Fyra-maker komt in Japanse handen

Hadden we in Nederland maar even geduld gehad met die brakke Fyra-treinen van de noodlijdende Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Een blik op een zoevende Japanse bullet train en je ziet wat had kunnen worden op de route tussen Amsterdam, Rotterdam, Breda en Brussel. AnsaldoBreda komt namelijk voor 1,8 miljard euro in handen van het Japanse Hitachi, een van de bedrijven achter de Japanse Shinkansen-treinen. Dat meldt The Wall Street Journal.

Hitachi koopt AnsaldoBreda van het Italiaanse moederbedrijf Finmeccanica, dat gecontroleerd wordt door de staat. Finmeccanica wil van AnsaldoBeda af om met de opbrengst schulden af te kunnen lossen.

Voor de Japanners is het een belangrijke deal. Hitachi wenst al langer een sterke positie in Europa. Vorig jaar verhuisde het bedrijf het hoofdkantoor van de treindivisie van Tokio naar Londen. Hitachi had net een grote order binnengehaald om hogesnelheidstreinen in het VK te leveren.

Australië en KKR experimenteren met kasteelt in de woestijn

Wat hebben zonlicht, zeewater en de durfinvesteerders van KKR in het gemeen? Ze zijn alle drie cruciale onderdelen van een experiment in de Australische woestijn.

Sundrop Farms gebruikt zonne-energie en zeewater om warmte, elektriciteit en zoet water te creëren om kasteelt mogelijk te maken. Dat schrijft de Nikkei Asian Review. Het doel is aan te tonen dat je in extreem droge gebieden wel degelijk voedsel kan telen zonder dat de kosten of milieuschade enorm zijn.

De Amerikaanse investeerder KKR vindt het zo een interessant project dat het 100 miljoen Australische dollar investeert.

    • Melle Garschagen